Otthon

Így ápold az orchideát!

Biztosan nem gondolod, de az orchidea igazából igénytelen, csak tudnod kell, hogy hogy bánj vele, onnantól már egyszerű a dolog. Így gondozd az orchideádat!

 Az első dolog, amit fontos tudnod, az orchidea fényigénye. A sötét helyeken nem érzi jól magát, de a túl sok fény sem tesz jót neki. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az! A legjobb, ha egy olyan helyre helyezed, ahova reggel süt be a fény, mert természetes élőhelyén, a fákon is ilyenkor kapja a fényt, délután már árnyékban van. Így ha ilyen helyet találsz az orchideádnak, egy lépéssel máris közelebb vagy a sikerhez.

Szereti a vizet, de azért ne öntözzük túl. Általában heti egyszer szükséges meglocsolni. Úgy ellenőrizhetjük, hogy szüksége van-e vízre, ha rápillantunk a gyökereire. Amíg zöldek, nincs szüksége vízre, ha viszont világos szürkés árnyalatúvá válnak, akkor meg kell öntözni. Az orchidea szereti a párát, ezért érdemes párásítót használni, vagy a kaspó alá egy edénybe vizet rakni, de nem közvetlenül, mert akkor “megfullad” a növény, hanem a vízen kívül köveket is rakjunk a tálba, és úgy helyezzük rá a kaspót.

Így ápold az orchideát!

A hőmérsékletre nem kell nagy gondot fordítani, ugyanis a szobahőmérséklet, azaz a 18–24 °C, pont megfelelő az orchidea számára. Hogy mit tegyünk, ha elvirágzott? Miután leszáradt az utolsó virág is, metsszük le a szárat a második vagy harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt. 

Így ápold az orchideát!

Még többet az orchidea ápolásáról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top