Otthon

Pompa minden mennyiségben – ilyen egy igazi neobarokk stílusú otthon

A neobarokk stílus az elmúlt pár évben indult hódító útjára. A klasszikus barokkból inspirálódik, ugyanúgy előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést. Ismerd meg közelebbről ezt az irányzatot!

A történelmi barokk a főúri és egyházi pompa megtestesülése volt. Jellemző rá a mozgalmasság, a túldíszítettség, a görbe, hajlított vonalak alkalmazása, a ragyogó színek, a hatalmas formák, a sok-sok arany és csillogás. A történelmi barokk és a rokokó stíluselemeit vegyítve új tendenciát hozott a neobarokk, amely őséhez hasonlóan az aprólékos díszítést, a színpadiasságot, a látványos megoldásokat kedveli. A lakberendezésbe visszahozta a barokkos vibrálást, és ötvözte az ultramodern technikákkal.

Történelmi barokk

A neobarokk stílusról

A neobarokk néha ridegnek tűnik, de mindig előkelőséget, pompát sugároz. A neobarokk eszközei a csillogó és matt felületek játéka, a rafinált világítási megoldások, a hatalmas, extravagáns csillárok, az arannyal, kristállyal és burjánzó, organikus mintákkal díszített enteriőr. Úgyhogy akihez közel áll a csillogás és az arany dekoráció, bátran alkalmazza a stílust a nappaliban, az előszobában, a hálószobában vagy akár a konyhában is.

neobarokk, stilus, otthon

Neobarokk: arany minden mennyiségben, még a hálószobában is

A neobarokk jellemzői

  • Kedvelt díszítő motívumai a növényi minták, levelek, virágfejek, melyek megsokszorozva jelennek meg. Ezek a minták tapétákon, falburkolatokon is használatosak.
  • Kedveli a faragott, arany képkereteket, tükörrámákat, a kimunkált gyertyatartókat, mindezt modernizálja.
  • Az ovális támlájú, kecses lábú rokokó székformák ebben a stílusban plexiből készülnek.
  • A bútorok sötétre pácoltak. Tipikus bútordarabja a füles fotel, ami különleges kárpitanyagot kap. A kanapéknál a tűzött kárpitozás a jellemző, anyaguk kötelezően feltűnő, elegáns.
Megnézem
Összes kép (9)

TIPP: A stílus szereti a puha és nemes anyagokat: a bársonyt, selymet, szőrt, bőrt, díszítésnek tollat, strasszokat használ.

„Ezt a stílust én kifejezetten hálószobába, öltözőszobába vagy fürdőszobába ajánlom azoknak az öntudatos nőknek, akik a környezetükkel is szeretnék kifejezni és megmutatni a bennük rejlő izgalmas nőt” – mondja Pascal Rita otthontervező, hozzátéve, hogy a stílus legfőbb színei a fekete, az ekrü, a lila, az arany és az ezüst.

neobarokk, stilus

Egy hamisíthatatlan neobarokk nappali

A neobarokk burkolatai

„A hidegburkolatok méretét tekintve nincs szabály. Lehetnek apró mozaikkerámiák, vagy éppen hatalmas, fuga nélküli kerámialapok, óriási vagy egészen apró, burjánzó virágminta-díszítéssel vagy anélkül. A neobarokk stílusú térben egy burkolólap kerülhet akár a nappali falára is” – mondja Pascal Rita.

TIPP: Ha valaki ilyen stílusban szeretné berendezni otthonát, válogathat a barokk jegyeit mutató bútorok, kiegészítők közül, vagy kombinálhatja a modern, minimalista stílusú enteriőrt egy-egy neobarokk darabbal.

(Fotók és forrás: pascalhomedesign.hu; pinterest)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top