Otthon

Ezt érdemes tudnod, mielőtt léghűtőt vásárolnál

Miben különböznek a légkondicionáló berendezések és a mobil klímák a léghűtőktől? Milyen előnyei és hátrányai vannak a léghűtőknek. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nagy hőségben a panellakások és a szigetelőburkolattal nem rendelkező otthonok gyorsan átmelegszenek. Átmeneti megoldást ugyan nyújthatnak a ventilátorok, de a meleget nem csökkentik. Annak ellenére, hogy a klímaberendezések egyre népszerűbbek, használatukat sokan mégsem kedvelik, vagy nem viselik jól, hiszen könnyű megfázni tőlük, és allergiát okozhatnak az arra érzékenyeknek. Esetükben ideális megoldást nyújthat a mozgatható léghűtők használata.

A léghűtők előnye

A légkondicionáló berendezésekkel szemben a léghűtők jóval olcsóbbak, mozgathatók, és a falat sem kell használatukhoz megbontani, fúrni, szerelést nem igényelnek. A kerekeknek köszönhetően könnyen mozgathatóak, így oda állíthatók, ahol éppen tartózkodunk. Kis méretükből adódóan alig foglalnak helyet.

A léghűtő készülékek teljesítménye szabályozható, általában több fokozatú. A száraz levegőjű lakásokat a víztartályból kiáramló vízgőz kellemesen párásítja.

Energiaigényük alacsony, használatuk nem különösebben dobja meg a villanyszámlát.

A léghűtők hátránya

Általában meglehetősen rövid kábellel szerelik a léghűtő berendezéseket, így az előnyöknél kiemelt mozgathatósága valójában elég korlátozott. A fölmelegedett lakásokat nem képesek lehűteni, inkább csak átmenetileg frissítik a levegőt a vízpárának köszönhetően. Kikapcsolást követően a lakás hőmérséklete ugyanolyan meleg lehet, mint a gép elindítása előtt.

A készülékben tárolt vizet használat közben folyamatosan pótolni kell. Mivel a környezetet folyamatosan párásítja, időnként a lakást át kell szellőztetni az ablakok kinyitásával, hőségben ilyenkor ismét meleg levegőt engedünk a helyiségekbe.

Léghűtő-teszt: aki már kipróbálta a berendezést

További léghűtővel, klímával kapcsolatos cikkek az NLCafén:

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top