Otthon

Már csak egy Janka él a Mecsekben

Virágtolvajok miatt már csak egyetlenegy maradt a ritka orchideafajtából a Mecsekben. A kiásott növények nem élnek majd meg a tolvajok kertjében.

 

Gyökerestül hazavittek a pécsi parkerdő utolsó Janka-sallangvirágai közül hármat, így már csak egy tő maradt a ritka orchideafajtából a Mecsekoldalban – írja a Pécs Aktuál. A pusztítás ráadásul azért is értelmetlen volt, mert mint minden talajlakó orchideaféle, a Janka-sallangvirágok sem képesek életben maradni a talajban lévő bizonyos gombafélék nélkül.

A kiásás azért jelent nagyobb kárt, mint a virágok letépése, mert így nem csupán növények idei magtermése vész oda, hanem a konkrét egyedek semmisülnek meg, a Mecsekben található állományuk pedig drasztikusan lecsökken. Öröm az ürömben, hogy a Janka-sallangvirágoknak van egy – időjárástól függő – több éves lappangási időszakuk, ami azt jelenti, hogy a Mecsekben megbújhatnak még nem virágzó növények, és egyszer majd újra felbukkanhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top