Otthon

Hozd el otthonodba a francia Riviérát!

A Côte d’Azur festői tájain elvarázsol a színek kavalkádja, a bájos kisvárosok napsütéstől megfakult házfalai és spalettái. Ezek fotóiból inspirálódva készíts egy-két kiegészítőt, melyekkel odavarázsolhatod a balkonodra vagy a vízparti nyaralódba a francia Riviérát.

Csempére

Nem kell nagy művésznek lenned, elég, ha szeretsz festegetni, mert egy kis segítséggel akvarell hatású képet készíthetsz csempelapra az Azúr-part ihletésében. Megadjuk a vázlatot, amit indigóval másolhatsz fel. Vékony hegyű porcelánfilctollal rajzold át a vonalakat, ezzel megkapod a kontúrokat. Ha vízzel hígítod a porcelánfestéket, hasonlóan tudsz vele dolgozni, mint a vízfestékkel. Lazúrosan színezheted meg a képet, és hagyhatod a színeket egymásba is mosódni – ezzel az élénk színek kissé tompábbak, fakóbbak lesznek. Szükség szerint nedves fültisztító pálcával törölheted vissza a kevésbé sikerült részeket, de ha elégedett vagy a műveddel, hagyd teljesen megszáradni. Nem mindennapi használati tárgy lesz belőle, ha a porcelánfestéket ráégeted a csempére. A festett képedet poháralátétként csodálhatja meg az asztaltársaságotok.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Tálca színkeveréssel

A mediterrán házak napszítta, megfakult falainak és spalettáinak ezernyi színárnyalatát úgy érheted el, ha az élénk akrilfestékekbe – sárga, narancs, rózsaszín, bordó – némi fehéret teszel, valamint ezeket is kevergeted egymással. Leheletnyi barna vagy fekete festékkel további ódonságot kölcsönözhetsz nekik. A spaletták kékjeihez és zöldjeihez is hasonló módszerrel közelíts. Ezt a fajta színkeverést akár egyből a tálca falécein is gyakorolhatod, hiszen itt minden sáv más és más árnyalatú lesz. Megfested az egyiket, kis keverés, és máris megszületik egy hasonló.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Csónakok fényei

Egy nyári estét apró fényekkel tudsz meghitté tenni, és ha a francia Riviéra kikötőire gondolsz, fokozhatod a hangulatot egy saját készítésű, csónak alakú mécsestartóval. Igazán eredetivé akkor válik a látvány, ha rendhagyó síkba fordítod a ladikot, azaz felállítod. Így lehet jól látni a keskeny lécek kissé kopott, de mégis kontrasztos színeit. Érdemes mindjárt egy kéket és egy pirosat is készítened, mert a fehérrel ez a három szín hozza meg az igazi tengerparti érzést.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Tájkép a párnán

Közel hozzád pálmafák, mögötte a part belenyúlik a tenger végtelen kékségébe, és a vízen vitorlások – ez a Riviéra. Akár textilre is megfestheted, mert a fekete filctollal előre megrajzolt kép átlátszik majd az anyagon, ha ráfekteted a 37×37 cm-es törtfehér vásznat. Húzd meg laza ecsetvonásokkal a zöld pálmaleveleket, majd némi sárga festékkel tarkíthatod a színárnyalatokat. Utána jöhet barnával, kicsit cikcakkos mozdulatokkal a fatörzs. Húzd át a feliratot piros textilfilctollal, és rajzold meg a kishajókat is. Hígíts fel türkiz festéket, és lendületes vízszintes vonalakkal színezd a tengert és az eget. Zöld festékkel jelezd a szárazföld vonulatait, és vizes ecsettel mosd színátmenetesre a hegyoldalakat. Ha a már száraz festéket vasalóval rögzítetted, színt színre fordítva varrhatod össze a párna elejét és hátát.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Hozd el otthonodba a francia Riviérát

A teljes cikket a Praktika magazin júliusi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Levendulás illatzsákok, dekorok és finomságok

Kaktuszok keresztszemekkel

Kavicsváros kis építészeknek

Fakanállányok a nagyvilágból

Üvegpoharak pasztellre festve

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top