Otthon

Selyemfestett vitorlások a kendőn

Egyre többféle remek színű és jó minőségű selyemfestéket szerezhetsz be a hobbiboltokban, melyekkel profi színvonalon tudsz mintázni. Megmutatjuk a fogásokat, hogy a kikötők vitorlásai díszíthessék a kendődet.

Egy selyemsál – finom anyaga miatt – mindenképp eleganciát, nőies megjelenést sugároz, amit a mintaválasztással és a színekkel dinamikusabbá is tehetsz. A vízkék alapon a hajókötéllel keretezett vitorlások igazi nyári téma – inspirálhat a selyemfestésre. A keretre feszített kelmén húzd meg a kontúrokat, és utána könnyű lesz a színekkel életre kelteni a mintát. A kendőt kézmeleg vízben, kímélve mosd, és tiszta vízzel öblítsd. Törülközőben itasd le a vizet, és nyirkosan vasald ki.

Selyemfestett vitorlások a kendőn

Nagyítsd a mintát a selyemsál méretére (90×90 cm), és fekete, alkoholos filctollal húzd át a vonalakat, hogy jól lásd a motívumot. A kendőt csipeszekkel és gumigyűrűkkel feszítsd a festőkeretre, tedd alá a mintaívet, és illanó filctollal rajzold rá a vonalakat. A selymen szétfutna a festék, de kontúrvonalakkal határok közé tudod szorítani, ezért húzd ki fekete kontúrfestékkel a mintát. Vékony lesz a vonal, ha a tubusra 0,5-ös szűkítőt teszel. Ha a vonalak mindenhol találkoznak, a festék nem fut oda, ahova nem szeretnéd. Jobbkezesek balról jobbra, az azonos irányba néző, íves vonalakkal kezdjenek, és hajszárítózás után folytassák a másik iránnyal – balkezesek fordítva dolgozzanak. Újabb szárítás után hagyd a végére az egyenes vonalakat.

Pipettával vegyél ki a palettára néhány csepp festéket, és ecsettel színezd ki a részeket. Célszerű sorrend: vitorlák, tenger, kötél és keret.

Balról jobbra haladva először a világos színekkel kezdd, a sötéttel fejezd be. A szárításhoz most ne használj hajszárítót, mert elfújhatod a festéket. Ha levetted a keretről, vasalóval fixáld a munkát a fonák oldalon öt percig, selyem fokozatra állítva.

(A kendőt Fodor Erika festette. Webshop és tanfolyam: www.selyemvarazs.hu)

Selyemfestett vitorlások a kendőn

A teljes cikket a Praktika magazin júniusi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Kerti grillparti hajókkal

Horgolt szőnyeg pólófonalból

Varrjunk pufók bálnákat!

A kis lakókocsi egyben párna is

Dolgos nyárelő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top