Otthon

5 tipp kezdő kertészeknek: így ültesd el a növényeket

A kertészkedés nem különösebben bonyolult feladat. Hogyan fogj hozzá az ültetéshez kezdőként? 5 tippel segítünk, és növényeid csodaszép levelekkel, virágokkal hálálják meg a gondos előkészítést és az ültetést követő rendszeres ápolást.

A kertészkedéshez, ültetéshez nem szükséges óriási kert, még a balkonon vagy az erkélyen is kialakíthatsz gyönyörű minikertet magadnak. Hogyan készítsd elő a talajt, hogyan ültesd el a növényeket, egyáltalán milyen fajtákat ültess el kezdő kertészként, tippjeinkből máris megtudhatod.

1. ültetési tipp kezdő kertészeknek: a tervezés

Az első feladat mindenképpen az, hogy kitaláld, megtervezd, milyen kertet szeretnél magadnak. Mekkora a beültetésre váró terület, örökzöldeket vagy egynyári növényeket látnál a legszívesebben. Hol fekszik, milyen a kert tájolása, milyen típusú a talaj. Ezek mind-mind rendkívül fontos kérdések, amelyeket mindenképpen érdemes a virágültetés előtt átgondolni.

2. ültetési tipp kezdő kertészeknek: válaszd ki a helyet

Miután döntöttél, hogy a kerted egyik sarkát vagy egész oldalát ültetnéd be, avagy a növényeket balkonra, erkélyre szánod, következő lépésként készítsd elő a talajt. A növények számára nem mindegy a talaj pH-értéke. Hogy melyik milyen talajban érzi jól magát, a kertészetekben biztosan szívesen adnak tanácsot, és a számukra ideális talajjal borítani a területet. Ugyanezen okból célszerű azonos igényű kerti növényeket, virágokat ültetni egy helyre.

Természetesen a balkonládákat a nyári növények számára ideális földdel töltsd fel. A muskátlik számára speciális muskátliföldet vásárolj, míg más egynyári növénynek vélhetően tökéletesen megfelel a hagyományos virágföld is. Ha több balkonládát szerzel be, akár többféle igényű növényt is ültethetsz.

3. tipp kezdő kertészeknek: a fényviszonyok

A növények egy része kifejezetten a napsütést kedveli, más fajták ugyanakkor félárnyékban vagy árnyékos helyen érzik jól magukat. A levendulák imádják a napot, ugyanakkor a muskátli gondozásakor tudnod kell, az kevésbé tűri a nyári erős UV sugárzást. Ültetés előtt mindenképpen kérdezz rá erre is, hiszen a kiválasztott növény nem biztos, hogy a kiválasztott helyre illik. És gyorsan odaveszhet a gondos talaj előkészítésbe és tervezésbe fektetett munka és energia, ha a növény nem érzi jól magát.

A balkonokra, erkélyekre is érvényes, ha a lakás fekvése okán egész nap éri a napfény a növényeket, akkor napfényt kedvelőket érdemes választani. Ha inkább csak délután vagy a nap egyik felében éri a fény a teraszt, az erkélyt, akkor inkább félárnyékot kedvelő virágokat, növényeket ültess.

4. tipp kezdő kertészeknek: ne ültess túl szorosan

Amikor beszerezted a még épp csak növekedésnek indult virágokat, növényeket, furcsának tűnhet azokat távolabb ültetni egymástól, hiszen először “kopasz” lesz a virágágyás, és a balkonládákban is “foghíjasnak” tűnhet az ültetés. Mégis érdemes az ültetési távolságot megtartani, hiszen ezek a növények villámgyorsan fejlődnek, és néhány hét alatt benövik a rendelkezésre álló területet. Ha túl szorosan ülteted a virágokat egymás mellé, előbb-utóbb szűkössé válik számukra a hely, túlzottan egymásra nőhetnek. Érdemes kivárni az első néhány hetet, mert a nyárra csodaszép lesz a kerted, de a még kicsi erkélyed is otthonossá válik.

5. tipp kezdő kertészeknek: öntözés és tápanyagellátás

Elültetett növényeidet rendszeresen gondozni, öntözni kell. Az első 4-5 hétben még bőven elegendő számukra a friss talajban található tápanyag, de úgy a második hónap közepétől már legalább heti rendszerességgel adnod kell az öntözővízhez a növények számára ideális összetételű tápanyagot. Így biztosíthatod, hogy csodásan zöld levelekkel és káprázatosan szép virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Az öntözésről sem szabad megfeledkezni. Napsütésben, nyári melegben előfordulhat, hogy reggel és este is öntöznöd kell. Túlzásba azonban ezt sem szabad vinni. A növények inkább “a többször keveset, mint az egyszer nagyon sokat” öntözési elvet kedvelik. Könnyen kipusztulhatnak a túlzott öntözéstől.

A kertészkedés tehát kezdőként sem bonyolult feladat, de mindenképpen érdemes az alapvető elveket, tippeket betartani.

5 tipp kezdő kertészeknek: így ültesd el a növényeket

További kerti tippek, ötletek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top