Otthon

Így nem lesz bukta a lakásvásárlás!

Felpörgött világunkban legtöbbször a lakásvásárlásnál is a gyorsaság a legfőbb szempont. Emiatt viszont sokan rosszul járnak, mert nem is néznek utána, hogy milyen lehetőségeik lennének, pedig lehet, hogy találnának kedvező konstrukciót, amivel még jobb lakáshoz jutnának.

A válság miatt elhalasztott vásárlások, az olcsóbb hitelek, az alacsony kamatok és az állami támogatások felpörgették az ingatlanpiacot. Lakásvásárlás során a legfontosabb szempont általában az ár, az elhelyezkedés, a megközelíthetőség és az alapterület. A vevők egy részének azonban további, különleges elképzelései is vannak. 

“Aki nem tájékozódik előre valós anyagi lehetőségeiről, azt csalódás érheti a lakásvásárlás során. Akár úgy, hogy nem elég a kerete a kinézett álomlakáshoz, vagy hogy utólag derül ki számára: az államilag támogatott banki lakásmegoldások révén több pénze lehetett volna. A támogatások igénybevételével ugyanis hozzájuthatott volna álmai ingatlanához is, legyen szó örök panorámáról, különleges belvárosi helyszínekről, vagy éppen írók, művészek egykori lakásáról” – mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.

Egy átlagos kétkeresős, kétgyermekes család a lakás-takarékpénztári megtakarítás, a csok, a kamattámogatott hitel, és a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás (ismertebb nevén lakáshitel-cafeteria) igénybe vételével akár 11 millió forintot is spórolhat egy 26 millió forintos új lakás vásárlása esetén. Ehhez kb. 5,5 millió forint önerő szükséges, míg a havi kiadások hozzávetőlegesen százezer forintra rúgnak a törlesztési időszak alatt (THM Otthonteremtési lakáshitel esetén 4,6-4,7%, a referenciakamatozású piaci lakáshitelnél 3,9-6,2%, futamidő 20 év). Egy 12 milliós használtlakás-vétel ugyanennek a családnak 2,4 millió forintos önerővel, kamatkedvezményektől függően 62-67 ezer forintos havi kiadással érhető el (THM referenciakamatozású piaci lakáshitelnél 3,9-6,2%, futamidő 20 év).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top