Otthon

Odavannak a kitömött vadállatokért a kínai gazdagok

Egy-egy állatért átszámítva akár több tízmillió forintot is hajlandók fizetni.

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében. A piacon szinte kivétel nélkül mindenféle állat megtalálható: így legálisan vásárolható preparált elefántfej, szarvas, zebra vagy oroszlán. Minél nagyobb és ritkább, valamint veszélyeztetettebb egy-egy faj, annál magasabb az érte elkért ár. Kitömött sarki jegesmedve 600 ezer jüanért (22 millió forintért) kapható, akinek erre nem telik, az már 80 ezer jüanért (3 millió forintért) vehet sarki rókát.

A kereskedők elmondása szerint az állatokat legálisan importálják: haláluk természetes okok miatt következett be, egy-egy kínai vállalat importálja tetemüket elsősorban Kanadából és Dél-Afrikai Köztársaságból, a kínai erdőgazdálkodási hivatal pecsétje is bizonyítja a legális behozatalt.

Korábban többnyire közösségi helyek, klubok, éttermek vásároltak a kitömött állatokból. Egyre jellemzőbb azonban az “otthoni használatra” való vétel, amelyet a borsos árak miatt csak a gazdag kínaiak engedhetnek meg maguknak. Különös esetek is akadnak, így például az egyik vásárló kifejezetten szomszédjainak elijesztésére vett egy kitömött farkast.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top