Otthon

Félsz a rejtett kameráktól? Így kutathatod fel őket!

Rém egyszerűen, akár egy zseblámpával is meg lehet találni párat, de akad még pár olcsó kütyü, amivel még biztosabbra mehetsz.

Rejtett kamerát szinte fillérekért lehet venni, beszerelhetik ébresztőórába vagy akár egy szemüvegbe is – ilyennel például múlt héten csaltak egy felvételi vizsgán Thaiföldön. Az apró, ügyesen elhelyezett szerkezetekkel a lakásban zajló tevékenységet folyamatosan, élő képpel és hanggal lehet közvetíteni vagy éppen rögzíteni.

Vegyük például az Airbnb rendszert, ahol már számos ilyen visszaélésről lehetett hallani, ezért a site külön felhívja a figyelmet veszélyre, és szabályokat fektet le, miszerint

elvárjuk a házigazdáktól, hogy tiszteletben tartsák a vendégeik magánéletét. Amennyiben biztonsági kamera vagy más megfigyelőeszköz található a szálláshelyeden vagy annak közelében, arról értesítsd a vendégeidet, és ha szükséges, kérd ki a beleegyezésüket. A megfigyelőrendszerek használata bizonyos helyeken törvénybeütköző lehet, ezért mindenképpen győződj meg róla, hogy pontosan ismered a helyi szabályozásokat.

Így keresd

A legegyszerűbb módszer, ha a kameralencsék visszatükröződését kutatjuk. Ehhez le kell kapcsolni a villanyt, elsötétíteni, és rendkívül lassan, centiről centire, zseblámpával, netán lézerpálcával átvizslatni a helyiséget. Szakértők szerint érdemes egy vécépapír gurigájával szűkíteni a fókuszt, hogy még könnyebben fedezhessük fel az oda nem illő csillanást. Át kell nézni a szellőzőberendezéseket, a padlót és a mennyezetet is.

Profibb megoldások

Ahol a kisméretű kémkamerákat árulják, ott kínálják ezek ellenszereit is. Kameráért például elég körülnézni az Amazonon (ahol egyébként detektort is találni), de detektorból például itt is súlyos a felhozatal az Aliexpressen.

Tavaly egyébként ezek voltak a legmenőbb rejtett kamerák:

Mindehhez hozzátennénk, hogy jogellenes minden olyan felvétel, amelynek készítéséről elmulasztottak tájékoztatni bennünket. Ha rejtett kamerát észlelsz, hívd a rendőrséget, és amíg helyszínre érnek, fotózd le a kamerát, illetve szerezz tanúkat.

(via Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top