Otthon

Újra itt a kerttulajdonosok rémálma!

Sajnos egyre többen ismerik azt a bogarat, amely felelőssé tehető a tuják pusztulásáért. Egyelőre nincs megoldás, hiszen a szépségek oltalom alatt állnak és keményen büntetik azokat, akik bántanak akár egyet is.

Boróka-tarkadíszbogár – azok, akik már tudják, hogy nagyrészt ez a faj tehető felelősség a tuják pusztulásáért, most biztosan felszisszentek. A bogár 2012-ben jelent meg Budapest környékén, egy évvel később már ellépte az egész régiót – írja a Hobbikert.hu. Míg pár évtizede a gyűjtök külföldön szereztek egy-egy példányt, mára igazi rémmé vált a boróka-tarkadíszbogár.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

A bogár a tujákon rakja le a petéit és a kikelő lárvák a kéreg alá rágják be magukat. Aztán következő évben, májustól júliusig már a kifejlett tarkadíszbogarak repkednek a növények környékén. A kártevő a legyengült tujákra veszélyes kifejezetten. A száraz, forró nyarak kedveznek a szaporodásának. Ráadásul, ha kevés a tápanyag, sajnos az egészséges tujákat is megtámadják. Védekezni viszont nem lehet ellenük. Ugyanis minden példánya védett, darabonként 50 ezer forint az eszmei értékük. A bogár elsősorban a keleti tujákat pusztítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top