Otthon

7 szuperkreatív ötlet függőleges kerthez

Gyorsan, egyszerűen, könnyedén és legfőképpen olcsón alkothatod meg saját függőleges kertedet. Ha kevés a helyed, de többféle növényt nevelnél kertedben vagy a balkonon, szuperkreatív ötleteinkkel elképzelésedet pillanatok alatt megvalósíthatod.

A függőleges kertek legnagyobb előnye, hogy apró helyen is elférnek, ráadásul kerti dekorációnak sem utolsók. Elképesztő hangulatot árasztanak, helyezd akár a teraszra, akár a kerted bármely pontjára.

Lényeges szempont a függőleges kertek kialakításakor, hogy az öntözővíz felülről lefelé fog folyni, márpedig így az alsó növények kapják a legtöbb vizet. Éppen ezért mindig a legkevésbé vízkedvelő növények kerüljenek a függőleges kert legfelső tárolójába, míg a nedvességet jól tűrőket ültesd egyre lejjebb és lejjebb.

Száraz, nagy melegben mindennap öntözd a virágokat, fűszernövényeket, de mindenkor érdemes ellenőrizni az alsó szintek földjének nedvességét, a túlöntözéssel ugyanis gyorsan kipusztulhatnak kerti növényeid.

1. Függőleges kert mint fali dekoráció

Fűszerkertnek is ideális ez a falra szerelt kerti dekorációs megoldás, amely teraszra és balkonokra is ideális. A virágládákat magad is elkészítheted, majd egymás fölé rögzítve a falon máris mutatós függőleges kerttel büszkélkedhetsz otthonodban.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

2. Függőleges kert mint térelválasztó megoldás

A virágládák egymásra helyezéséből, illetőleg bármilyen faládából összeállított függőleges kert kitűnő megoldást nyújthat arra, ha a teret szeretnél leválasztani, vagy ha nem akarod, hogy az utcáról az udvarodba idegenek belássanak. A faládák tartósabbak maradnak, ha műanyag, alul néhány helyen kilyukasztott virágládákat helyezel bele, és azokba ülteted a növényeket.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

3. Raklapból kialakított függőleges kert

Az egyik legolcsóbb megoldás a használaton kívüli raklapos függőkert. A raklapok rövidebb deszkáiba helyezett műanyag virágládák alkotta függőleges kert különleges színfoltja a kertnek, terasznak. A raklapot színesre, sárgára, kékre is festheted.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

4. Paravánból átalakított függőleges kert

Egészen pazar látvány a drótokra rögzített cserepekből készített függőleges kert. Ehhez a megoldáshoz mindenképpen könnyű és kisebb méretű műanyag cserepeket javaslunk, hogy a paravánra erősített drótkerítés elbírja azok súlyát.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

5. Virágcserepekből összeállított függőleges kert

Előnye, hogy egyszerűen és könnyedén elkészíthető, ráadásul rendkívül mutatós. Az egyre kisebb méretű virágcserepeket a föld tartja meg. A növényeket az összeállítást követően javasolt elültetni a cserepek széleihez körbe, nehogy a felső edény megnyomja azokat.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

6. PET palack mint függőleges kert

A műanyag üdítős és ásványvizes palackokat talán nem is lehetne ennél ötletesebben újrahasznosítani.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

7. Ereszcsatorna függőleges kertté alakítva

A használaton kívül ereszcsatornából különleges és rendkívül mutatós függőleges kert készíthető, amellyel szintén a már használhatatlan szemetet hasznosíthatod újra.

7 szuperkreatív függőleges kert ötlet

További ötletes megoldások függőleges kert kialakítására az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top