Otthon

Veteményeskert kicsiben

Itt a veteményezés, az ültetés ideje! A kicsik akár a szobában is kipróbálhatják a kerti munkát, ha varrsz nekik egy ládára való játékzöldséget. Textilföldbe kerülhetnek a répafélék, a retek, az újhagyma, de vászoncserépbe virágot is ültethetnek. A munka végeztével még a locsolás sem lesz gond egy tűvel és cérnával készült kannával.

Vágj ki vastag szivacsból hat akkora, egyforma kockát, hogy a ládát kitöltsék. A szivacsok éleit vágd le, ezzel kicsit gömbölyíthetsz a formájukon. Csomagold be mindet egyenként polár anyagból vágott téglalapokba, és az egymásra hajtott anyagszéleket varrogasd le. Már beteheted a földdarabokat utánzó kockákat a helyükre, és ezzel el is készültél a veteményeskert földmunkáival. A kockák találkozásánál lévő résekbe lehet majd a zöldségeket “elültetni”, illetve annyiszor cserélni, ahányszor csak a kis kertésznek kedve lesz hozzá.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

A zöldségeket maradék textilekből, filcből varrogathatod meg. Használhatsz színes, mintás maradékokat is, nem kell teljesen élethűnek lenniük. Tegyél bele kevés tömőanyagot vagy flízt, hogy puhák és testesek legyenek.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Ha van némi maradék anyagod, hozzá egy kevés vatelined és jártas vagy kicsit a varrásban, a virágültetésből is lehet jó játék a gyerekeknek. Ők biztos, hogy lelkesen fogják próbálgatni, hogyan lehet a textilcserépbe tenni a kitömött “földlabdát”, amibe majd a virág kerül. Az is valószínű, hogy rajtuk kívül te is nagyon élvezed majd mindezek elkészítését, mert igaz, ez egy kicsit aprólékos, de igazán különleges feladat. A végeredményre pedig joggal lehetsz büszke, mert kevesen mondhatják el magukról, hogy egy kis öltögetéssel nemcsak virágot, de még locsolókannát is tudnak készíteni. 

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Veteményeskert kicsiben

A teljes cikket a Praktika magazin, áprilisi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Ébred a természet

Maradék lécekből virágláda vintage stílusban

Holland fajanszok mintáival

Táblafestés sokszínűen

Szelíd vadak zseníliadrótból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top