Otthon

Egyre többen alkalmaznak bejárónőt, bébiszittert, kertészt

Ugrásszerűen nő a bejárónők, bébiszitterek, kertészek, háztartási alkalmazottak foglalkoztatása. Persze az is elképzelhető, korábban ugyanennyien vették igénybe a segítséget, de 2015-ben már be is jelentették a munkavállalókat. Az APEH ugyanis meglehetősen szigorú bírsággal sújtja azokat, akik elmulasztják a bejelentési kötelezettséget.

Amennyiben háztartási alkalmazottat bébiszittert, bejárónőt, kertészt foglalkoztatsz, a munkavégzés megkezdése előtt be kell őt jelentened az adóhatóságnál, és minden hónapban ezer forint regisztrációs díjat is fizetned kell. A köznyelvben “cselédadó” néven ismert fizetési kötelezettség összege független attól, hogy az alkalmazott havonta hány napot vasal, kertészkedik, főz, mos, takarít vagy vigyáz a gyerekre. Ugyanakkor a bejelentés elmulasztásáért 100 ezer forintos bírsággal sújthatnak.

A regisztrációs kötelezettséget az APEH 2010-ben vezette be, az első évben csak nagyon kevesen éltek a bejelentéssel. 2013-ban ugyanakkor már közel 14 ezer háztartási alkalmazottat jelentettek be, míg tavaly már majdnem 15 ezerre emelkedett ez a szám, amely ugyanakkor becsapós is lehet, hiszen ugyanazt az alkalmazottat többen is bejelenthetik. Bejárónő, bébiszitter, kertész több helyen is dolgozhat az adott hónapban.

2013-ban készült tanulmány a témában, amely szerint a háztartási munkát jórészt feketepia­ci keretek között adják-veszik nemcsak Magyarországon, jellemzően a világon mindenütt. Az Európai Bizottságban, amely hazánkhoz hasonlóan szintén kiemelt figyelmet fordít a foglalkoztatás szintjének emelésére, már évekkel ezelőtt felvetődött a kérdés: lehet-e, és ha igen, milyen módon növelni ebben a szektorban a legális munkavállalást.

A NAV háztartási munkaként ismeri el a lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás tevékenységeket, a házimunka sokaknak egyre többet ér. Akik ilyen tevékenységből élnek, azoknak a jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek számít, így ez után nem kell adót fizetniük tudta meg a Magyar Idők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top