Otthon

Fűszernövények otthon: 8 tipp a gyönyörű fűszerkerthez

Friss fűszerek mindenkor? Készíts saját fűszerkertet a konyhában, nevelj otthonodban fűszernövényeket. 8 tippünk segíthet a megvalósításban.

Vitathatatlan, hogy egyszerűbb a szárított fűszereket a boltokban megvásárolni. Ugyanakkor semmi sem vetekedhet a friss fűszernövények ízével, zamatával. Ráadásul a cserepekbe ültetett fűszerek pompás hangulatot adnak konyhádnak, otthonodnak.

Fűszernövények otthon: 1. tipp kulcs a könnyen elérhető hely

Az otthoni fűszernövények legpraktikusabb helye a konyha ablaka. Amellett, hogy növényeid megfelelő fényt kapnak, és az öntözésükről sem feledkezel meg, fontos, hogy könnyen elérhető helyen álljanak. Megnehezíted a főzést, a munkádat, ha a növényeket folyton ide-oda kell rakosgatnod, amikor pedig csak egy-két levelet szeretnél a fűszerezéshez  lecsippenteni.

Fűszernövények otthon: 2. tipp menta és kakukkfű

A mentának, a kakukkfűnek és az oreganónak a legnagyobb a helyigénye. Ezt a három fűszernövényt célszerű külön és nagyobb cserépbe ültetni. Fontos, hogy rendszeresen vágd vissza a hajtásokat, leveleket.

Fűszernövények otthon: 3. tipp csippentsd le a hajtásokat

A bazsalikom esetében különösen fontos, hogy folyamatosan visszacsippentsd a hajtásait. Ellenkező esetben ugyanis virágokat hoz, ami fűszernövények esetében egyáltalán nem cél.

Fűszernövények otthon: 4. tipp gyomlálj

A nyári hónapokban sokan tárolják a fűszerkertet a teraszon, erkélyen. Ilyenkor bizony a szél a cserepekbe fújhatja a gyomnövények magjait, amelyek gyorsan hajtásnak indulnak. Amint megjelennek a gyomok a cserepekben, azonnal el kell őket távolítani, mert elszívják a fűszernövények elől a tápanyagot.

Fűszernövények otthon: 9 tipp a gyönyörű fűszerkerthez

Fűszernövények otthon: 5. tipp forgasd a cserepeket

Bármilyen világos helyre is állítod a növényeket, az ablak felé eső részek mindig több fényt kapnak, míg az öntözés a másik oldalt éri inkább. Éppen azért, hogy minden irányból megfelelően fejlődjenek a fűszernövények, havi egy-két alkalommal forgasd át a cserepeket.

Fűszernövények otthon: 6. tipp ügyelj az öntözésre

A fűszernövények nem azonos mértékben igénylik az öntözést. A bazsalikom sokkal vízigényesebb, mint például a memóriát javító rozmaring. Általában heti 1-2 öntözés bőven elegendő, nyári hőségben, és ha a teraszon, balkonon állnak a növények, akkor akár mindennap szükséges lehet. Öntözés előtt az ujjaddal érdemes ellenőrizned, mennyire nedves a növények földje, és csak ennek alapján adagolnod a vizet.

Fűszernövények otthon: 7. tipp talaj és tápanyag

Az ültetést követően néhány héttel később a fűszernövények talaja összeállhat, ezért könnyen előfordulhat, hogy pótolni kell. Ha szükséges, ezért mindig töltsd fel a cserepet a felső széléig virágfölddel. Mivel nagyon vitális növények a fűszerek, ezért fejlődésükhöz elengedhetetlen a rendszeres tápanyag. Tápoldatot a kertészetekben vásárolhatsz, amelyet a használati útmutatásnak megfelelően, de legalább havi egyszer tölts a növények öntözővizéhez.

Fűszernövények otthon: 8. tipp hőmérséklet, szellőztetés

Mint a szobanövények általában, a fűszerek is leginkább az állandó, legfeljebb 20 fok körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban. Erre leginkább a szellőztetéskor célszerű odafigyelni. A huzat nem árt a fűszernövényeknek, de a nagyon hideg levegőt már nem kedvelik.

Fűszernövények otthon: 9 tipp a gyönyörű fűszerkerthez

További cikkek fűszernövények témában az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top