Otthon

Durván elszálltak az albérletárak

A befektetők már eleve úgy terveznek, hogy a garzonlakásokat lehet a legjobban kiadni, ezért ezeknek a négyzetméterenkénti ára is magasabb.

A hirdetések alapján az ingatlanpiacon az 50-70 négyzetméteres lakásokból a legjelentősebb a kínálat, és a kereslet is jelentős. Mégsem ebben a méretkategóriában a legmagasabbak a négyzetméterárak, mivel a garzonlakásokat jobban ki lehet adni.

A fővárosban és a tízezernél nagyobb népességű vidéki városokban a kis alapterületű – 20-30 négyzetméteres – lakások négyzetméterárai a legmagasabbak. Budapesten ezeket a lakásokat az idén átlagosan 368-618 ezer forintért, vidéken pedig 171-349 ezer forintért hirdetik, miközben a nagyobb lakásoknál a fővárosban 338-466 ezer forint között mozognak az átlagos négyzetméterárak – áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Az árakat főleg a befektetési céllal vásárlók alakítják. A kis lakások négyzetméterára azért magasabb, mert azok a legkeresettebbek, ugyanis a 21 négyzetméteres garzonlakásokat lehet most a legdrágábban kiadni, átlagosan 89 ezer forintért. A vidéki városokban a 32 négyzetméteresek mennek a legjobban, havonta átlagosan 78 ezer forintos bérleti díjért bérlik őket. Ezek az összegek irreálisan magasnak tűnnek ilyen kisméretű lakásokért, a statisztikák alapján mégis kiveszik ennyiért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top