Otthon

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Manapság más ritmusban vásároljuk a virágokat, mint egykor, így bármikor hajlandóak vagyunk meglepni magunkat egy-egy virágzó növénnyel, és egyre fontosabbak az illatok, hogy csukott szemmel is élvezhessük a kertünkbe vagy a balkonunkra teremtett zöld birodalmat. Tovább erősödik a kertet nyárra nappalivá alakító trend, hogy a jó idő minden pillanatát kiélvezhessünk. Egyre többen fognak bele a városi kertészkedésbe, saját zöldség és gyümölcs termesztésébe, és nem elhanyagolható a kertben töltött idő egészségmegőrzésre tett jótékony hatása sem. A március 18-án nyíló tizedik Gardenexpo felkérésére térképezték fel a 2016-os kerti trendeket a téma szakértői.

Józsa Kata, a Kata Feri kertje szerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a kert a fizikai és lelki vitalitás egyik motorja. Hosszan lehetne sorolni olyan híres kertészeket, akik igen magas életkort értek meg jó egészségben. Nem feltétlenül azért, mert házi paradicsomot ettek, hanem mert a friss levegőn való munka, a napfény, az öröm, amit az apró sikerek okoznak, mind-mind olyan vegyületek termelésére késztetik szervezetünket, amelyeknek fontos szerepe van egészségünk megóvásában. 

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Kazsuk Béla, a Budai Kertcentrum tulajdonosa úgy látja, hogy folyamatosan nő az olyan illatos, virágos, romantikus érzéssel teli növények keresettsége, mint a rózsa, a hortenzia, a margaréta, a gyűszűvirág vagy a szarkaláb. Viszont míg régen az emberek kora tavasszal is megvették a margarétát, most inkább azt viszik, ami akkor mutat, és folyamatosan boldogítják magukat virágzó növényekkel, ezért a margarétát virágosan vásárolják, és ültetik ki. Napjainkban tehát átvették a vezető szerepet az érzést, feltöltődést és önmegvalósítást sugárzó növények.

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Balogh Ferenc, a Kertmanufaktúra blog szerzője szerint idén tovább erősödik a tökéletes kerti szoba iránti igény. A rattan vagy olyan hatású bútoroktól 2016-ban is nehéz lesz elvenni az első helyet, de dobogóra várja a modern, letisztult és egyszerű vonalvezetésű bútorokat is. Egyre jobban érzékelhető lesz a szándék, hogy a kert ne különálló egységként jelenjen meg, hanem kicsiben ugyan, de jelenítse meg a tájat és a természetet, amiben természetesen nincsenek kerti törpék, műkutyák és műoroszlánok.

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Fehér Kvasz Rita, a BorókArt tájépítésze azt tapasztalja, hogy a most épülő házaknál szinte mindenhol megtalálhatóak az egyes szobákhoz külön kialakított privát kertek, kisebb teraszok. A fürdőszobához tartozó kis kertek legtöbbször csak látványként szolgálnak, míg a hálószobához tartozó kertekbe ki lehet ülni, beszívni a nyári reggel első napsugarait. A kültéri nagyméretű kanapék nagyon kedveltek, a lényeg, hogy minél kényelmesebbek legyenek, emellett nagyon fontos az időjárás-állóság, és a könnyű fenntarthatóság. 

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Olvass még kert témában az NLCafén!

Cser Judit, a Kapanyél blog szerkesztője arra számít, hogy tovább nő a városi kertészkedés népszerűsége.A balkonon is nevelhető zöldségfélék egyre szélesebb fajtaválasztékának köszönhetően azt is el tudja képzelni, hogy városi erkélyeken, teraszokon több szamóca, paradicsom, cukkini, padlizsán vagy paprika lesz, mint petúnia vagy büdöske. A fűszernövényekről nem is beszélve. 

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Herold Ferenc kertészmérnök úgy látja, hogy egyértelműen az automatizálás felé visz az út. A jövő sikertermékei több funkcióval is rendelkeznek, például az öntözőrendszerek nemcsak vizet juttatnak ki a növényeinknek, hanem temperálják a környezetet, teljesen automatizáltak, nyomon követik az időjárás változásait, takarékosak, és igen dekoratívak, sőt már önmaguk jelzik a meghibásodást, igaz, megjavítani még nem tudják magukat. A kertek méretének csökkenése miatt a kerttervezők a zöldítés irányába mozdultak el, mindenhol kertet terveznek, és alakítanak ki, ahol erre helyet lehet szorítani: beltéren, tetőn, homlokzaton. 

Kerti trend 2016: a kert már nemcsak divatos kiegészítő

Magyarország legnagyobb kerti trend- és életmód-kiállítása, a Gardenexpo idén is 8000 négyzetméteren várja látogatóit friss ötletekkel és ihletet adó díjnyertes bemutatókertjeivel. Az érdeklődők komplett kertépítéstől egy kis terasz “tavasziasításáig” minden kerti kérdésre választ kaphatnak az eseményen, ahol a legjobb hazai kert szakértők segítenek a tervezésben és választásban. Kerti bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka mutatkozik be a Gardenexpón. A látogatókat értékes kerti nyeremények is várják, fődíjként egy álomszép kerti garnitúra, profi kerti grill és elektromos fűnyíró is, érdemes tehát előre regisztrálni a www.gardenexpo.hu oldalon. A Gardenexpo és társrendezvénye, a 3000 virágzó orchideát bemutató Orchidea Ünnep, egy helyen, ugyanazzal a jeggyel látogatható március 18-20. között a Budapest Sportarénában.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top