Otthon

Legyél környezetbarát lakásvásárló!

Ha a környezettudatosság fontos neked, akkor a lakásvásárláskor elsősorban az energiatakarékosság szempontjait kell szem előtt tartanod. Emellett azért még van egy-két dolog, amit jó, ha figyelembe veszel.

Környezetbarát és energiahatékony; népszerű szlogen mostanában. A két fogalom az ingatlanok esetében azonban nem feltétlenül cseng egybe. Például egy modern passzív ház, amelynek a fenntartása alig emészt fel energiát, igen takarékos dolog, de nem környezetbarát. Az építése során használt anyagok, az építési technológia és maga az építkezés az energiaigényessége miatt igencsak megterheli a környezetet. Igaz, hogy ha egyszer a pazarló és szennyező építkezés befejeződött, a takarékos passzív ház ledolgozza majd ezt az adósságát a természet felé, de még szebb lenne, ha már az első kapavágástól kezdve kímélné a környezetet.

Legyél környezetbarát lakásvásárló!

 

Melyik ujjad harapod meg?

Egyszerre környezetbarát és energiahatékony otthonok azért léteznek, de kevesen engedhetik meg maguknak őket. Nem azért, mert drágák – egyáltalán nem azok –, hanem mert legtöbbször teljes életmódváltással jár, ha egy ilyenbe költözünk. Takarékos és egyben környezetbarát például a vályogház, a szalmaház, a földbe ásott dombház, a hulladékokból épített, sárral tapasztott házikók. (A rönkházak viszont nem, mert bár igen természetesek, felépítésük sok pusztítással jár az erdőkben.) Szóval látható, hogy aki keményvonalas környezetvédő, annak ki kell lépnie a városi civilizációból és súlyos áldozatokat kell hoznia a kényelme rovására. Mit tehetsz akkor, ha szeretnél minél környezettudatosabb szemlélettel otthont teremteni magadnak, de a városi környezetet nem hagyhatod ott?

Ezt te is megtehetedLegyél környezetbarát lakásvásárló!

Minimalizáld az energiafogyasztásod és válassz energiatakarékos lakást. A takarékosság két dolgon jól mérhető: a fűtési és szigetelési rendszeren, valamint a ház tartósságán. Ha jó a szigetelés, kevesebbet kell fűtened télen és hűtened nyáron, ha pedig korszerű a fűtés, akkor még tovább csökkenthető a felhasználandó energia. Ebből a szempontból ajánlott a cirkófűtés, és kerülendő a távfűtéses lakás. Ez előbbi a környezettel és pénztárcáddal is kíméletesebb. További rásegítés, ha a lakás déli tájolású és napos a kiszemelt otthon, mert akkor egyrészt extra hőt kap a naptól télen is, másrészt kevesebb mesterséges világításra lesz szükség. Fontos, hogy legyen redőny is az ablakokon, amikkel nyáron árnyékolhatsz és hűvösen tarthatod a lakást, így a légkondicionálót sem kell olyan gyakran bekapcsolni.

A legjobb persze, ha ezeket az energiaigényeket – fűtés, meleg víz, elektromos áram – napkollektor vagy más zöldenergia-termelő egység rásegítésével elégíti ki a ház. Erre egyre több példa is van már, de a környezettudatos társasházak azért még igencsak a kisebbséghez tartoznak.
A ház tartóssága azért fontos szempont, mert minden egyes renoválás, átépítés felemészt egy nagy adag energiát és környezetszennyezéssel is jár. Minél jobb az épület, annál kevesebb ilyen beavatkozás szükséges.

Élhess, ahogy szeretnél

Környezettudatos akkor vagy, ha nem csak hébe-hóba, hanem rendszeresen és életvitelszerűen odafigyelsz a környezeted védelmére. Például szelektíven gyűjtöd a szemetet, nem használod feleslegesen és egyedül a kocsid, hanem gyalog vagy bringával jársz, ápolod és építed a zöldterületeket a környékeden. Amikor lakást választasz, vedd figyelembe ezeket a szempontokat is, és vizsgáld meg, hogy az ingatlan és a környék lehetővé teszi-e, hogy így élj. Például a munkahelyedhez közeli lakásból biciklivel vagy tömegközlekedéssel, esetleg – horribile dictu – még gyalog is be tudsz járni, így nem füstölsz el egy csomó benzint.

Ha nincs a környéken szelektív kuka, akkor a legnagyobb jóindulattal sem fogod tudni megoldani a hulladék szortírozását, úgyhogy ezt is nézd meg és kérdezz rá, mielőtt belecsapsz az eladó tenyerébe. Szintén jó, ha van a környéken valami szabad zöldfelület – az sem baj, ha kicsit elhanyagolt –, hogy városi gerillakertészként elültess ott egy fát és gondozd. Ha mindenki csak ennyit megtenne, sokkal szebb világban élhetnénk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top