Otthon

Így gondozd az orchideát – a 4 legfontosabb szabály

Miért gyönyörű a szomszéd orchideája, miközben a tiéd senyved, évek óta virágot sem hoz, pedig körültekintően gondozod? Az orchidea ápolásának 4 legfontosabb szabályát mutatjuk be.

Az orchideák a természetben a fákon élősködő növények, éppen ezért valójában igénytelen virágok. Mindez mégis a természetes közegükre érvényes. Otthonodban néhány fontos szabályt mindenképpen be kell tartanod, ha hosszú időn keresztül szeretnél az orchideákban gyönyörködni.

Az orchideák ápolásának első szabálya: megfelelő fény

Az első fontos szabály szerint nem mindegy, hogy a lakásod melyik pontjára helyezed az orchideát. A sötét, fénytelen helyeken a növény nem érzi jól magát, de azt sem kedveli, ha egész nap telibe éri a fény. Hogy az orchidea egész évben csodásan virágozzon olyan ablakpárkányra vagy ablak elé javasolt helyezni, ahol inkább a nap első felében éri a fény. Természetes életterében a növény reggel és délelőtt kapja a napfényt, délután a fák már kellő árnyékot biztosítanak számára.

Az orchideák ápolásának második szabálya: egyenletes pára

Az orchidea párakedvelő dísznövény.  A nagyon száraz levegőjű lakásokban senyvedni fog akkor is, ha gyakran öntözöd. Mert az sem mindegy, hogyan öntözöd. A legjobb megoldásnak a párologtató vagy párásító készülék tűnik. Ennek hiányában segíthet, ha a cserepet vízzel feltöltött tálkába állítod. Nagyon fontos, hogy ne kaspót tölts fel vízzel, mert akkor az orchidea egészen biztosan néhány nap alatt megfullad, hanem kavicsokra állítsd és alá öntsd a vizet.

Így ápold az orchideát - a 4 legfontosabb szabály

Az orchideák ápolásának harmadik szabálya: megfelelő hőmérséklet

Szobahőmérsékleten többnyire jól érzik magukat az orchideák, főként, ha megfelelő számukra  a fény és a pára. Azt sem bánják, ha kissé hűvösebb, olyan 15-16 fok a levegő hőmérséklete. Főként éjjel javasolható hűvösebb helyiségbe helyezni a virágokat. Persze, ha nem megoldható, akkor az is elegendő, ha a viszonylag egyenletes hőmérséklet kialakítására törekszel. Szellőztetés idejére ugyanakkor mindenképpen érdemes a dísznövényt kivenni a huzatból.

Az orchideák ápolásának negyedik szabálya: tápanyag

Ahhoz, hogy az orchidea szépen fejlődjön, folyamatosan virágokat hozzon, újabb és újabb gyökeret eresszen, mindenképpen fontos a rendszeres tápanyagozás. A kifejezetten orchideák számára összeállított készítmények közül válassz, amelyek használati útmutatója szerint készítsd el a tápanyagot. Havi egy-két alkalommal bőven elegendő tápanyagozni a növényeket. Ezt megteheted úgy, hogy vízzel töltött edénybe öntöd a tápoldatot, amelybe beleállítod az orchideákat. Néhány óra alatt alulról, a gyökereivel felszívja a számára szükséges mennyiséget. A heti öntözést is ugyanilyen módon érdemes elvégezni.

További orchideaápolás témájú cikk az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top