Csináld magad: öntöltő madáretető

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Fillérekből előállítható, ráadásul mutatós is ez a madáretető. Ha használjuk, garantáltan nem maradnak éhen a madarak.
2016. 01. 08. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Csináld magad: öntöltő madáretetőHa szeretnénk egy igazán ötletes és mutatós madáretetőt a kertbe vagy a párkányra, azt fillérekből előállíthatjuk otthon, bár egy férfikéz nem árt hozzá.

Madár nem marad éhen


Ebben a madártetetőben az a nagyszerű, hogy újratölti önmagát, így biztos nem maradnak éhen a hozzánk szokott madarak. Ráadásul a szakember is ezt az etetőtípust ajánlja, hogy elejét vegyük az utóbbi időben több cinkét megbetegítő himlő terjedésének.

A barkácsoláshoz egy kis maradék deszkára, drótra, egy literes üvegre, szögekre és egy műanyag flakonra lesz szükségünk. A deszkából ki kell vágni egy 11x15 centis és egy 31x15 centis darabot, majd ezeket egymásra merőlegesen összeszegelni, ahogy a képen is látszik.

Ezután illesszük oda az üveget a hosszabb deszkához, és jelöljük meg rajta, hol fogjuk odarögzíteni a nyaka és az alja körül. Arra figyeljünk, hogy az üveg szája 3-4 centire legyen az etető aljától. Fúrjunk lyukat a rögzítési pontokon, dugjuk át rajta a drótot, és rögzítsük őket a deszka hátoldalán. 

Utolsó simítások


Ezután vágjuk le egy műanyag flakon alját, ez lesz a tálka, amibe kifolynak majd a magok. Ha van szebb, feláldozható műanyag tálunk, azt is használhatjuk, csak szögeljük oda az etető aljára. Végül csavarjunk be egy kampót, aminél fogva felakaszthatjuk az egészet.

Töltsük meg az üveget sózatlan napraforgómaggal, esetleg pintyeknek vagy hullámos papagájoknak való magkeverékekkel, és csavarjuk rá a kupakot. Rakjuk be az üveget a helyére, csavarjuk le a kupakot, és az első adag mag máris kitölti az etetőt.

Olvass tovább

Hozzászólások

Milu 2013-01-05 17:15

Ezzel csak az a baj, hogy a nedvességtől összeáll az eleség és bepenészedik.

minuscule 2013-01-05 14:46

Ősz elején láttam egy blogon ezt a megoldást, mi is elkészítettük :) Lidliben van üveges répalé ( de szerintem műanyag flakon is tökéletes :) )-ebbe öntöm bele a magokat. Salátás kistálka, ebbe szórodik bele a mag.. A tartókáját pedig simán össze lehet eszkábálni faanyagból :) tettünk rá kukoricatartót meg szalonna tartót is! Kis drót tartja az üveget, amit úgy csináltunk meg, hogy ki lehessen szedni utáltölteni a magokat.

Szeretik a madarak..:)

weepingangel 2013-01-05 13:50

Nekem mozdonye tetszett nagyon jo lenne ha idehozna bemutatni 

W. A. Lacky 2013-01-05 13:41

Évek óta ezt a megoldást alkalmazom azzal a különbséggel, hogy azt a műa. flakont használom tartálynak, amelyiknek levágtam az alját tálkának. Így mindig folyamatosan utántölthetem anélkül, hogy a tartályt le kéne venni az állványról. A magok a tartály szájánál eléggé összetömörülnek ahhoz, hogy ne folyjanak a vakvilágba, viszont a fogyás automatikusan kiegészül.

Nők Lapja Cafe 2013-01-05 13:41

Fillérekből előállítható, ráadásul mutatós is ez a madáretető. Ha használjuk, garantáltan nem maradnak éhen a madarak.

Nők Lapja Café: Csináld magad: öntöltő madáretető