Otthon

Örömszerző konyhai ötletek

Aki csak megfordul a konyhában – sütni, főzni vagy finomat enni –, biztos mind értékelik majd azt a szépet, ötleteset vagy praktikusat, amit ajándék műfajban ilyen tájt kaphat tőled. Mindehhez sok pénz helyett inkább kis kézügyesség és szeretet kell.

Diótörő a likőr őre

Ezt a dugódíszt könnyen összeragaszthatod a gyerekek nagyméretű fagyöngyeiből. Egy hengeresből lesz a test, másikból a fej a sapkával. Pirosra és testszínűre fesd le ezeket, és rajzolj arcot is. Nyaknak színezz feketére lapos gyöngyöt, orrnak és kézfejnek testszínűre kicsi gömböket. Ragaszd össze a figurát: fej alá nyak és test, karoknak két piros ceruzavég, utána jöhetnek az orr és a kézfejek, a kis szőrmeszakáll és -haj, a sapka tetejének gyöngyei és a zsinórok – a végeikre is tegyél gyöngyöket. Amit kell, aranyszínű festékkel színezz meg. A diótörő parafa vagy üvegdugón is jól érzi magát.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Kötény kéznyomatokkal

Ha a családban a nagymama főztje legendásan finom, ha isteni sütiket tud készíteni, összefoghatnak az unokák, és a saját tenyerük lenyomatát tehetik rá egy ünnepi kötényre. A meglepetés megszületésének szervezése és megvarrása felnőtt segítségével jöhet létre, így ez a darab igazi családi ajándék lehet. Fontos, hogy a szeretetet jelképező piros szívek mellett le ne maradjanak a gyerekek nevei sem, és a felső, szív alakú zseb a kötény tulajdonosának nevét hirdesse.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Alátétek nevesítve

Egy névre szóló és még a tulajdonosára jellemző kis ábrát is mutató tányéralátét-kollekció poén lehet a családban, ha az asztalnál még nem mindenki tud olvasni. Vásárolj natúr parafa alátéteket, és a megmintázásához vágd ki a sablonokat öntapadós fóliából. A neveknél figyelj oda, hogy a fólia hátoldalára tükrözve írd fel a betűket! Távolítsd el a védőréteget, helyezd a minta körüli részt, azaz a negatívot a megfelelő helyekre, és tunkolj az alátétre fehér akrilfestéket. Száradás után a piros és zöld filctollal színezheted ki a motívumokat, és az oválisokba ekkor rajzolhatod meg a jeleket. Még a legkisebbek is megtalálják, hová üljenek.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Gasztroajándéknak

A házi készítésű fűszersó vagy ízesített porcukor az ínyenceknek remek ajándék lesz, főként ha a csomagolásukat is egyedien oldod meg! Fess le pasztellszínű krétafestékkel barázdált felületű, kicsi üvegeket, száradás után finoman csiszold meg a domborulatokat, hogy kopottassá váljanak. Felragaszthatsz rájuk még textilszalagot is, majd töltsd fel a sóval, a cukorral, zárd le, és a tetőt takard le egy kis tortacsipkével. A papírt előzőleg díszítheted pecsételt mintával is, és kis szíves függő is kerülhet a rafiaszálra.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Cukrászat, stílusosan

Mivel külön fakanál kell az édességekhez, ennek jegyében készíts kanálszettet, hogy az összeállítással boldoggá tehesd a sütni szeretőket. A félköríves falapot alapozd fehérre, válassz hozzá egy sütis szalvétát, amiből vágd ki a kiválasztott részeket, és ezeket dekupázsold fel a felületre. Fesd le a faelem peremét pirosra, a fakanalak szárát pirosra és fehérre. Ez utóbbit díszítheted még a szalvétából maradt elemekkel. A fakanalak szárába hajts szemes csavarokat, a táblába akasztókat, végül a hátoldalra szögelj föl képakasztókat.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Örömszerző konyhai ötletek

A teljes cikket a Praktika magazin, decemberi számában olvashatod.                                                 

További érdekességek a lapból:

Keresztszemes szarvasok

Fenyőpótló dekorációk

Új díszek a meglévőkhöz

Ajándékok kis kezekkel

Karácsony pirossal, szürkével

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top