Otthon

Kutyaugatással indul ez a mosógép

Újabb találmány könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek életét.

 

A segítő kutyával élő fogyatékosok mindennapjait könnyítheti meg ez az új mosógép, melyet megfelelő kiképzés után a kutya is képes használni.

A masinát úgy alakították ki, hogy a kutya felérje, egy egyszerű gombnyomással ki tudja nyitni, illetve egy ugatással el is tudja indítani azt. A mosószert viszont nem az ebnek kell beletöltenie: azt a gép automatikusan adagolja az előzetesen feltöltött tárolóedényből.

“A látássérült, mozgáskorlátozott, autista vagy tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára a mai, bonyolult mosógépek használata nehéz lehet” – magyarázta a gép feltalálója, John Middleton. A feltaláló eredetileg egy olyan programon dolgozott, mely a fogyatékkal élők számára megkönnyíti a mosógépek használatát, ám időközben látott egy videót olyan segítő kutyákról, akik képesek lehúzni az ágyat és a mosógépet is bepakolják. Ekkor merült fel benne a segítő kutyák által kezelhető mosógép ötlete.

A brit Support Dogs nevű alapítvány segítő kutyák kiképzésével foglalkozik. A projekt keretében az új típusú mosógép használatát is megtanítják a kutyáknak, akik így számos egyéb feladat mellett az öltözködéstől az ajtónyitásig, immár a mosásban is segíteni tudják fogyatékkal élő gazdáikat.

A kutya is be tudja kapcsolni az új mosógépet

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top