Otthon

Megbecsült értékek Budapesten

Akadnak még igazi polihisztorok: Xavier matematikus, zenét szerez, fotóz, de legkedvesebb hobbija a bútortörténet. Kedvencei a hatvanas–hetvenes évek darabjai, amelyeket nemcsak ismer, de gyűjt is, így nem csoda, hogy budapesti otthona eklektikus kollekciójának tárháza lett.

Xavier Franciaországban született, ott nevelkedett, majd az egyetem után ösztöndíjjal Japánba került. Mintegy húsz évet töltött a távoli országban, egyre magasabbra lépkedett a ranglétrán, miközben csak úgy, a maga szórakoztatására mind jobban beleásta magát a XX. századi bútortörténetbe. Aztán egy napon gondolt egyet, és bár a munkáját továbbra is nagyon szerette, felállt és szakmát váltott. Visszajött Európába, hogy biztos egzisztenciával a háta mögött kipróbálja magát a belsőépítészetben is. Három európai nagyvárost nézett ki magának, és miután turistaként mindegyikben eltöltött néhány hetet, Budapestet választotta új lakhelyének.

Fotó: Imre Barnabás
Fotó: Imre Barnabás

“A város építészeti adottságai fogtak meg, a monumentális bérpaloták és a századfordulós bérházak. Olyan jó adottságú lakások vannak még most is a piacon, amelyek Párizsban már ritkaságszámba mennek” – meséli Xavier, akinek mostani lakása már nem az első otthona a magyar fővárosban. Az elmúlt öt év elegendő volt számára ahhoz, hogy jobban megismerje az itteni viszonyokat, és jó barátja, Csaba személyében remek kivitelezőre találjon. “Ennél a lakásnál már megpróbáltam kiküszöbölni a korábbi felújítások nehézségeit, amelyek a nyelvi és helyismereti korlátokból fakadtak. Sok érdekes lakást megnéztem, mégis e mellett döntöttem, mert nagyon tetszett a félköríves ablakfülke a nappaliban.”

Fotó: Imre Barnabás
Fotó: Imre Barnabás
Fotó: Imre Barnabás
Fotó: Imre Barnabás
Megbecsült értékek Budapesten

A teljes cikk az OTTHON magazin októberi lapszámában olvasható.  

További érdekességek az aktuális számból:

Alapszínek megszelídítve Budán

Szép új élet Pest környékén

Dinamikus terek a főváros szívében

Karakteres családi ház Fokvárosban

Lélekmelegítő tűzterek

A színek és formák kertjében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top