Otthon

Ellenőrzik a szén-monoxid-riasztókat

A fűtési szezon közeledtével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid-érzékelő készülékek vizsgálatát.

A korábbi, 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesen 42-féle terméket ellenőrzött, a piacon található termékek jelentős részét. Ekkor 12-féle készülék felelt meg az ellenőrzésen, míg 30-féle szén-monoxid-érzékelő, vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket. 

A vizsgálat során azt ellenőrzik a szakemberek a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid-koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény- és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e. 

Ellenőrzik a szén-monoxid riasztókat

Komolyan kell venni a jelzést: a szén-monoxid-érzékelő riasztása esetén azonnal szabadba kell menni és szellőztetni. Csak akkor szabad gondolni a készülék hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.    

A hatóság szerint ezek az eszközök életmentőek lehetnek, de fontos a fűtőberendezések és a kémények ellenőrzése is.

Melyik a megbízható szén-monoxid-riasztó?

Az eddig vizsgált megbízható termékek listája itt elérhető 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top