Otthon

Őszi kertápolási tippek

Máris készülhetünk tavaszra. A jó tavaszi termőtalajért már ősszel el kell kezdeni a munkálatokat. Ha nyárra virágokat, sziklakertet szeretnénk, akkor itt az ideje, hogy felássuk a területet majd pedig, komposzttal beszórjuk.

A nedvességnek és a komposztban lévő tápanyagnak köszönhetően jövő nyáron nem lesz gondunk az ültetéssel.

A tavaly elültetett tulipánhagymákat idén ne hagyjuk a földben, mert könnyen elfagyhatnak. Szedjük ki az ágyásból, tegyük papírdobozba, hűvös vagy hideg, de ne fagyos helyre, márciusban újra elővehetjük.

Mi legyen a gyümölcsökkel?

A későn érő gyümölcsfajtákat hagyjuk a fán vagy a bokron, ameddig csak lehet, hogy megtarthassák természetes aromájukat.

A dióhoz, mogyoróhoz még ne nyúljunk! Várjuk meg, amíg maguktól lehullnak.
A zöld dió könnyen megromlik.

Az érzékeny gyógy- és fűszernövényeket ültessük át kis cserepekbe és tegyük őket világos, meleg helyre. Amint elvirágzottak a nem fagytűrő növények, (mint pld. a kardvirág) tegyük őket is cserépbe és vigyük be.

Hova tegyük a nyári zöldséget és gyümölcsöt, ha nincs pincénk?

Ha házunkhoz nem tartozik pince, akkor magunknak kell gondoskodnunk róla. A nyáron leszedett zöldségeknek vermet kell készíteni!
A kert valamelyik védett pontján ássunk egy kb. 30-100 cm. Mély gödröt (a méret a termések nagyságától függ), béleljük ki szalmával vagy gallyakkal. Erre halmozzuk kúp alakban a zöldségeket, a tetejükre tegyünk szalmát vagy gallyakat és terítsük be földdel.
Télen a fagyos időben a verem déli oldalát nyissuk meg, ha zöldségre van szükségünk!

Búcsúzzunk virággal! Ültessünk a tavasz köszöntésére hóvirágot, sárga nárciszt, tőzikét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top