Otthon

Loft lakás: egy életforma színtere, ahol kiteljesedhet a szabadságvágy

Ipari, eklektikus berendezés, szabadon kígyózó csövek, nyers beton. Többek között ezek egy loft lakás legfőbb jellemzői. Az ilyen típusú lakások Magyarországon még mindig nagyon drágák, de maga a loft stílus egyre népszerűbb. A loft lakások előnyeiről, hátrányairól, a loft stílusról Pascal Rita otthontervezővel beszélgettem.
Óriási terek. A loft lakások egyik fő jellemzője Fotó:pascalhomedesign.hu
Óriási terek. A loft lakások egyik fő jellemzője Fotó:pascalhomedesign.hu
Óriási ablakok, letisztult terek Fotó: pascalhomedesign.hu
Óriási ablakok, letisztult terek Fotó: pascalhomedesign.hu

Miben más egy loft lakás, mint egy hagyományos? 

A loft lakás nem pusztán egy ingatlan, hanem egy életforma színtere. Speciális elrendezése, a nagy összefüggő, szeparáció nélküli terei, a magas belmagassága, a hatalmas üvegfelületei speciális élethelyzetet is igényelnek. Egy ilyen otthonban többgyerekes család vagy több generáció nem tud élni, félrevonulásra, külön élettérre nincs lehetőség, mert a  vizes helyiségeken kívül mást nem választanak le a térből.

Egy igazi loft lakás Fotó: pascalhomedesign.hu
Egy igazi, egyedi loft helyiség Fotó: pascalhomedesign.hu

Ön szerint mi a nagy előnyük a loft lakásoknak, és mi a hátrányuk?

A loft lakások ipari, eklektikus berendezése, a szabadon kígyózó csövek, a nyers beton stb. olyan embereknek tetszenek, akiknek nagy a szabadságvágya, a művészetekre érzékenyek, kissé bohókásak, és egyáltalán nem ragaszodnak a konvenciókhoz, viszont nagyon sok pénzük van!

Sajnos a loft lakások Magyarországon még mindig nagyon-nagyon drágák. Hazánkban még nagyon kevés olyan kezdeményezés van, ahol régi malomépületeket, gyárakat alakítanak át loft lakássá. Ezek nagy költségvetésű beruházások, mert bár látszólag minden “marad”, igazából mindent korszerűsíteni kell, az ipari jelleget pedig újra kell tervezni, gyártani. Meg kell oldani a korszerű fűtést, és a hatalmas üvegfelületeket árnyékolni kell. Mindezt úgy, hogy ne okozzunk stílustörést. Nagyon pici az a keresleti réteg, amelyik vagyonos, de mégis egy 100-200 nm alapterületű egybefüggő légtérre vágyik.

Ilyen egy loft lakás fürdőszobája Fotó: pascalhomedesign.hu
Ilyen egy loft lakás fürdőszobája Fotó: pascalhomedesign.hu

Mégis nagyon népszerű a loft lakás.

Maga a stílus nagyon népszerű, és egyre több kiskereskedelmi forgalmazásban is hozzá lehet jutni a bútorokhoz, kiegészítőkhöz, viszont a klasszikus értelembe vett loft lakások kevés ember számára elérhetők, ma már inkább loft stílusról indusztriális stílusról beszélünk, ami bármely otthonban megvalósítható (Nyilván itt is előnyt élveznek a nagy belmagasság és a hatalmas ablakok).

Gyönyörű konyha egy loft lakásban Fotó: pascalhomedesign.hu
Gyönyörű konyha egy loft lakásban Fotó: pascalhomedesign.hu

Pascal Ritának nemrég készült el egy munkája egy belvárosi lakásban, indusztriális stílusban.

Megnézem
Összes kép (1)

 Olvass még otthon témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top