Otthon

Kedvezményt kaphatsz a csatornadíjból a locsoláshoz

Jó hír a telektulajdonosoknak: a tervek szerint a jövőben kedvezményt lehet majd kérni a csatornadíjból, locsolás céljára.
A jövőben a 2 ezer négyzetméternél nem nagyobb telek tulajdonosa kérheti, hogy a locsoláshoz külön mérő nélkül 10 százalékos kedvezményt kapjon a csatornadíjból – ezt is tartalmazza annak a rendelettervezetnek a szövege, amely a kormány honlapján jelent meg szerdán.

A csatornadíj-korrekció csak május 1. és szeptember 30. között jár. A szolgáltató évi legalább 3, de legfeljebb 11 részszámlát bocsát ki, elszámoló számlát pedig évente egyet küld. A részszámlák az előző évi fogyasztás arányos részének az ellenértékét tartalmazzák.

Amikor a szolgáltatást nem folyamatosan veszik igénybe, például a nyaralóépületeknél, a szolgáltató és a fogyasztó megállapodhat a részszámla mellőzéséről. Ilyenkor az elszámoló számla érkezésekor, évente egyszer kell csak vízdíjat fizetni.

Új szabály a rendeletben az a rész, amelyik a szennyvízcsatornába bevezetett csapadékvízről szól. Ha a szolgáltató ilyet észlel, felszólítja a felhasználót, hogy hagyjon fel a szabálytalansággal. Amennyiben továbbra is a csatornába vezeti a csapadékvizet, a szolgáltató – az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján – kiszámítja a bevezetett víz mennyiségét. Erre a csatornadíj kétszeresét kell kötbérként megfizetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top