Otthon

A toszkánai olasz városok apró csodái

Olaszországgal szemben roppant elfogult vagyok, nincs olyan év, hogy ne látogatnék el az egyik kedvenc olasz kis városomba, még ha csak pár napról is van szó, de mennem kell. Mindig találok valami újdonságot, valami mást, ami megfog, lenyűgöz. Ez idén sem volt másként.

Az olasz városok nagy részét etruszkok alapították, így az északi, toszkán vidék városkáiban pillanatok alatt a középkor hangulata tárul elénk. Idén Perugiát, Assisit, Bolognát és San Marinot jártam körbe tüzetesebben. Ezekben a középkori olasz városokban szinte egyöntetűen visszaköszönnek az etruszk boltívek, a szűk utcákon pedig megszólal a történelem.

gdge

Perugia: egyetemi város, nagyon népszerű az olasz diákok körében. Ami miatt viszont számomra emlékezetessé vált a hely, hogy isteni finom a perugiai csokoládé, ha itt jársz, semmiképp ne hagyd ki! 

gdge

Assisi: a város egyértelműen a zarándokokból él. Rendkívül gyönyörű, nem hiába nyilvánították 2000-ben a Világörökség részévé.

et

San Marino: ne ijedjünk meg, ha az utcán leszólítanak az árusok, és portékáikból, likőrkészleteikből kínálnak kóstolót. Rendkívül hangulatos, nagy élmény, ráadásul a San Marinó-i árusok többsége tud pár szót magyarul. Én csak annyit mondok, pisztácialikőr nélkül nem érdemes eljönni a városból.

et

Bologna: talán az egyik legismertebb az olasz városok közül, jellegzetessége, hogy az épületek többsége vörös téglából épült, így a város vöröses, piros színben pompázik. És igen, nemcsak Pisában, Bolognában is van ferde torony…

Olasz városok virágcsodái

Az épületek, a szűk utcák, az etruszk boltívek, a jellegzetességek mellett felfigyeltem az olasz városok házait díszítő virágcsodákra is. Gyönyörű kaspók, amelyek remekül beleolvadnak a környezetbe, az adott épület stílusába. Erre a miliőre a mediterrán, színes virágok teszik fel a koronát, maximálisan átadják a toszkán életérzést.

Megnézem
Összes kép (1)

+1 különlegesség…

Ahogy jártam az olasz városokat, szinte mindenhol belebotlottam legalább egy olyan kirakatba, ami tömve volt édességgel. Rendkívül hívogatóak ezek a boltocskák:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top