Otthon

Így csökkents a rezsid lakásátalakítással

A kiadásaink jelentős részét a lakásunk viszi el. Télen a fűtés, nyáron a klímaberendezések fogyasztása miatt kerekedik ki a szemünk, mikor megérkezik a számla. Pedig ezeken a tételeken nagyon sokat spórolhatunk egyszeri, nagyobb befektetéssel, de csökkenthetjük a rezsiköltségeket apróbb, olcsóbb praktikákkal is.

A takarékosság igazi művészet: a profik mindig tudnak egy kicsit faragni a kiadásaikon, és ha odafigyelnénk és áldoznánk rá, szinte mindnyájan szép summát tudnánk spórolni a rezsin. Íme néhány módszer, amivel hosszú távon nyerhetsz sokat!

Így csökkents a rezsid lakásátalakítással

Szigetelés

Az első és legjelentősebb lépés, aminek segítségével a legtöbb energiát megspórolhatod és így alacsonyan tarthatod a rezsiköltségeid egy jó, és hatékony szigetelés kiépítése. Ma már ez a legtöbb lakásban megoldható utólag is kétféle módon: kívülről és belülről is. A lakás belső szigetelése egyszerűbb és olcsóbb eljárás, viszont a szakemberek ezt csak különleges esetekben ajánlják – például műemlék jellegű épületeknél, ahol a külső homlokzat nem változtatható meg – mert ez a módszer jelentősen megváltoztatja az épület hőtechnikáját és sokkal nagyobb az esélye, hogy az ilyen házak falán belülről páralecsapódás majd lassan penészesedés jelenjen meg. Ha tehát úgy döntesz, hogy egy nagyobb beruházással szeretnéd jelentősen csökkenteni az otthonodban az energiafelhasználást és a szigetelést választod, akkor lehetőleg a külső szigetelést alkalmazd.

Természetesen minél vastagabb a szigetelés, annál kevesebbet kell majd fűteni télen és hűteni nyáron a lakást. Azonban ez egy költséges módszer, ami hosszú távon csak akkor térül meg, ha alapos munkát végeznek: nem elegendő a falak szigetelése: ahhoz, hogy igazán jól “működjön” a ház, a tetőt, sőt akár a lábazatot is alaposan szigetelni kell. Cserébe a nagyobb befektetésért és felfordulásért, amit ezek a munkálatok okoznak a lakásod évtizedekre rezsitakarékossá válik.

Nyílászárók

A szigetelés mellett gondoskodni kell megfelelő nyílászárókról is. A leggondosabban szigetelt otthon is huzatos marad és továbbra is sokat kell majd a fűtésért és a nyári légkondícionálásért fizetni, ha a régi, korszerűtlen homlokzati nyílászárókon – ablakokon és ajtókon – a szél vígan fütyülve süvít át. Egy jól szigetelő lakáshoz ma már minimum két, de egy igazán profihoz három rétegű ablakok dukálnak. Az ilyen ablakokon a hőveszteség akár 80 százalékkal is csökkenthető.

Így csökkents a rezsid lakásátalakítással

Megújuló energiák

Szintén jelentősebb befektetést igényel, de hosszú távon mindenképpen megtérül, ha megújuló energiákat használsz. Ez lehet napkollektor a víz melegítéséhez, hőszivattyú a lakás temperálásához, napelemek az elektromos berendezések ellátásához, de akár egy kisebb teljesítményű szélkerék is szóba jöhet elektromos áram termeléshez. Ezeknek az energiaforrásoknak számos előnyük van: mindenekelőtt az, hogy környezetkímélők, így a használója büszkén elmondhatja magáról, hogy tesz is azért, hogy az utána következő generáció is egy élhető bolygón lakhasson. Másfelől azért is nagyon jó dolog a megújuló energia, mert csökkenti a kiszolgáltatottságod az energiaszolgáltató cégek felé. Igaz ugyan, hogy szükség van az általuk biztosított hálózatra és infrastruktúrára akkor is, ha az otthonod teljes egészében például napelemek útján látod el árammal, de ha például az áramszolgáltató hálózata tönkremegy és áramszünet miatt elsötétedik az utcában minden ablak, a te otthonodban akkor is világos lesz.
Végül pedig nem csupán költségeket takaríthatsz meg, de akár még kereshetsz is velük: a napelemek például áramot termelnek nem csak neked, hanem az áramszolgáltató vállalatnak is, amelynek kötelessége ezt tőled megvásárolni.

Hőérzetjavító lakberendezés

A nagy léptékű felújítások mellett számos kisebb, kozmetikai jellegű átalakítást is végezhetsz azért, hogy az otthonod minél kevesebb energiát használjon. Például ha világosra fested a falakat és türköket helyezel el egy szobában, azzal világossá teszed azt, és kevesebbet kell égetned a villanyt ahhoz, hogy jól érezd magad benne. A hőérzetedet meleg színű kárpitokkal, vastag, puha szőnyegekkel és bútorhuzatokkal emelheted: kimutatták, hogy egy rideg, kővel és más hideg anyaggal burkolt szobában 2-3 fokkal is melegebb levegőre van szükség ahhoz, hogy a benne élők ne érezzék hidegnek a helyiséget. Ugyancsak jó hasznát veheted az ablakok előtt a földig érő, nehéz függönyöknek, amik útját állják a huzatnak. A kelleténél erősebb légáram miatt ugyanis szintén csökken a hőérzetünk, és fel fogjuk tekerni a fűtést. (Az ideális egyébként az, ha egy lakásban legfeljebb 2-3 km/h).

Végül ne feledkezz meg arról sem, hogy a lakásod páratartalmát is szabályozd: sem a túl alacsony, sem a túl magas nem tesz jót a hőérzetnek. Az ideális az, ha 40-60 százalék közé állítod be. Ebben nagy segítségedre lehet pár díszes szobanövény, ami amellett hogy jót tesz a lakás klímájának, egyúttal otthonosságot és melegséget is visz az életteredbe.

Még több spórolás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top