Otthon

Hogyan kell elűzni a darazsakat?

Hívatlanul csatlakoznak a kerti sütésekhez és sütizésekhez, ráadásul a strandon is megkörnyékezik az ebédünket. Mit tehetünk a darazsak ellen, hogyan űzzük el őket?

Nem csak a méhecskék, a darazsak is tudnak szúrni, ha veszélyben érzik magukat. A hirtelen, kapkodó mozdulatokra támadásba lendülnek. A méhecskékkel ellentétben a darazsak fullánkja sima felületű, így ki tudják húzni az áldozataikból és újra használhatják azt.

Hogyan kell elűzni a darazsakat?

Ha egy darázs támad, akkor olyan feromonokat bocsát ki, amivel a társait segítségül hívja. A darázscsípés természetesen azokra a legveszélyesebb, akik allergiásak rá, de mások életére is veszélyes lehet egy csípés a szájüregben vagy a torokhoz közeli részeken. A légutak bedagadhatnak, ami fulladáshoz vezethet.

Hogyan védhetjük magunkat?

Ha darázs repked a közelünkben, maradjunk nyugodtak, semmi esetre se kezdjünk el csapkodni, kapkodni. Kerüljük el a gyümölcsfákat, hiszen a darazsakat vonzza az érett gyümölcs illata. Ha a kertben vagy a teraszon szeretnénk enni, inni, tegyünk egy tányérra szegfűszeggel tűzdelt citromkarikákat. Ennek az illatát nem szeretik a zümmögő rovarok. Semmi esetre se tegyünk darázscsapdát az asztalra, mert az vonzza őket. Az innivalókat minden kortyolás előtt ellenőrizzük, nincs-e a pohárban darázs. Félre is csalogathatjuk őket, ha az udvar vagy a terasz félreeső részére egy kisebb tál szőlőt teszünk. A darazsak inkább ezt fogják választani, mint a mi tányérunkat.

Mit tegyünk, ha megcsíp a darázs?

A leggyorsabban akkor csillapíthatjuk a darázscsípés okozta fájdalmat, ha egy szelet hagymát teszünk a duzzanatra, de a nedves só is jó rá. Ha jéggel hűtjük, az is hatásos lehet. Amennyiben  benyeltük a darazsat, azonnal hívjuk a mentőket, vagy rohanjunk az ügyeletre. Ameddig segítséget nem kapunk, jégkockát kell szopogatni. Akik allergiásak a darázscsípésre, mindig tartsák maguknál a szükséges gyógyszereket.

Pár jó tanács, hogy ne vonzzuk a darazsakat:

  • Ne hagyjunk édességet, üdítőket és húsokat a szabadban.
  • Ha kint fogyasztunk italokat, mindig takarjuk le a poharakat.
  • A gyerekek bajszát azonnal töröljük meg evés után.
  • Kerüljük a túl színes ruhákat, az erős parfümöket. A darazsak az összes kozmetikum illatát szeretik.

 Így kell kezelni a méh- és darázscsípéseket:

 Hogyan kell?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top