Otthon

“Találtam a régi szófa huzata alatt megkopott fotókat”

A kertészmérnök végzettségű Timi, és a bölcsészdiplomát szerzett Ági szívéhez mindig is közel állt a vidéki életstílus, így jött létre a Vintage & Country Home Design. Párnáikat, babáikat, táskáikat, esküvői dekorációs ötleteiket és felújított bútoraikat Milánóban is nagy érdeklődéssel fogadták.

Timi kertészmérnökként végezett, Ági pedig kulturális örökség tanulmányok szakirányon. Timi a patchwork technika alkalmazásával párnákat, sötétítőket, táskákat, babákat, terítőket készít, Ági pedig kisebb bútorok átfestésében és felújításában, az esküvői dekorációban talált rá a hobbijára.

Fotó: Vintage & Country Home Design
Vidéki életstílus & vintage – fotó: Kondoros Éva Katalin

Meséljetek magatokról! Honnan jött az ötlet, hogy dekorációkkal, kisebb bútorok felújításával, ajándéktárgyak, párnák készítésével foglalkozzatok?

Timi és én 2011 nyarán találkoztunk, akkoriban egy munkahelyen dolgoztunk. Hamar barátság szövődött köztünk, és rögtön kiderült, hogy azonos az érdeklődési körünk. A vidéki életstílus, a klasszikus otthon mindkettőnk szívéhez közel áll. Mindig nagy örömmel mutattuk meg egymásnak legújabb alkotásainkat, sokat ötleteltünk együtt. Timi, a patchwork technika alkalmazásával párnákat, sötétítőket táskákat, babákat, terítőket készít. Én pár évvel ezelőtt dobozokat festettem és dekupázsoltam, majd kisebb bútorok átfestésében és felújításában találtam rá a hobbimra. Ezután jött az esküvői dekoráció. Egyik ismerősöm az egyetemről felhívott, hogy látta a Facebook-oldalunkat, és vállaljam el az esküvői dekorációjának az elkészítését. Nagyon izgatott lettem, és igent mondtam! 

Az esküvői csodaszép dekoráció. Egyszerű, letisztult, és roppant stílusos. Fotó: Vintage & Country Home Design
Ági által megálmodott, csodaszép esküvői dekoráció. Egyszerű, letisztult és roppant stílusos – fotó: Andrási Ágnes

Tavaly egy karácsonyi vásár keretein belül, anyukám segítségével a kis szépségeink eljutottak Milánóba, ahol nagy érdeklődéssel fogadták őket. Ezután alakult meg a Vintage & Country Home Design. 

Timi különleges párnája. Fotó: Vintage & Country Home Design
Timi különleges párnája – fotó: Andrási Ágnes
Ági felújított pipereasztala. Fotó: Vintage & Country Home Design
Ági felújított pipereasztala – fotó: Andrási Ágnes

Volt valami nagyon különleges kérés, ami kihívást jelentett elkészíteni?

Nekem idáig az esküvői dekoráció készítése jelentette a legnagyobb kihívást, nemcsak az idő rövidsége, hanem a feladat összetettsége miatt is. Hogy vintage érzést át tudjam adni a vendégeknek, figyelnem kellett az asztaldíszre csakúgy, mint a szertartás díszeire, a virágokra, világításra, a fotózás helyszínének a kiválasztására és dekorálására. Természetesen a legfontosabb az volt, hogy az ifjú pár tökéletesen elégedett legyen. Szerintem sikerült. Timi legkedvesebb munkája egy szőke, kócos hajú baba, mely kedvességét, báját, kinézetét kislánya ihlette. A babát Borinak hívják, akárcsak Timi kislányát.

Timi babái. Fotó: Vintage & Country Home Design
Timi babái – fotó: Kondoros Éva Katalin

Hogy dolgoztok, honnan jön az ihlet?

Sokszor meglátunk valamilyen szép anyagot, elfeledett bútort, amiből akkor még nem tudjuk, hogy mi lesz, de előbb-utóbb jön a szikra.

Esküvői dekoráció. Fotó:Vintage & Country Home Design
Esküvői dekoráció – fotó: Andrási Ágnes

Az alappillér mindig a vintage stílus, de ezt bátran vegyítjük más stílusokkal is. Az a tapasztalat, hogy Magyarországon inkább a shabby chic vonalat ismerik (kopott, natúr pasztellszínek), melyet mi is nagyon kedvelünk, de a mi szívünkhöz talán a Boho chic közelebb áll. Ez a stílus vidámabb, színesebb, barátságosabb, mint az előző.

Színes, de rendkívül divatos kis szekrényke. Fotó: Vintage & Country Home Design
Színes, és rendkívül divatos vintage szekrényke – fotó: Kondoros Éva Katalin

Van valamilyen kedves történetetek, ami egy munkátokhoz kötődik? 

Egyik barátnőm lomtalanított, és mivel tudta, hogy szeretem a régi tárgyakat, szólt nekem, jöjjek, nézzek körül, amire szükségem van, azt elvihetem. Találtam egy szófát, amin látszott, hogy eljárt felette az idő, de azt is láttam, hogy csodákat tehetek vele némi fantáziával és jó sok munkával. A barátnőm mondta, hogy még nagyon régen a nagymamája vásárolta valahonnan. Amikor hazavittem, neki is láttam a munkának. Lebontottam a szófa régi huzatát, ami alatt vastag kartonpapír biztosította a merevítést, és legnagyobb meglepetésemre a kartonok között néhány régi fénykép volt tűzve. Nem hittem a szememnek, igazi mesebeli történet volt. Elhatároztam, hogy ahhoz, hogy kerek legyen a történet, én is teszek az új huzat alá néhány fényképet.

Amin az ifjú pár ül, az a bizonyos szófa, amiben Ági megtalálta a fotókat
Amin az ifjú pár ül, az a bizonyos szófa, amiben Ági megtalálta a fotókat – fotó: Andrási Ágnes

Hogyan tovább?

Felvetődött az az ötlet is, hogy újrahasznosított dolgokat készítsünk. Arra gondoltunk, hogy mindenkinek van kedves, valamilyen emléket őrző alapanyaga, lehet az egy régi kis éjjeliszekrény vagy esetleg nagymama dunnahuzata, amit felújítva, átszabva a modern otthonok kiegészítőjévé tudunk tenni.

Párna Timi-módra. Fotó: Vintage & Country Home Design
Párna Timi módra – fotó: Andrási Ágnes

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top