Otthon

“Kézzel készült és szeretettel” – Molnár Gina különleges vállfái

Molnár Gina számára minden munkája kedves, amiket szigorúan egy puszi után enged az útjára. Saját bevallása szerint ekkor válnak teljessé a művei, ilyenkor száll beléjük a lélek és a szeretet.

“…mindegyik munkám kedves számomra. Mindegyikkel sokat törődöm, és nagyon nehéz, mikor postára kell adnom. Mindig megpuszilom egyesével őket, mikor belerakom a borítékba, ilyenkor száll beléjük a lélek és a szeretet” – meséli munkáiról teljes odaadással Molnár Gina, az egyedi vállfákat, fejdíszeket, koszorúkat, kopogtatókat, képkereteket, újabban szobainasokat is készítő rádiós műsorvezető.

Családi vállfa szett. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Családi vállfaszett – fotó: Design Vállfák/Facebook

Honnan jött az ötlet, hogy különleges vállfák készítésébe kezdj?

2012-ben még volt szabadidőm, és miközben böngésztem a neten, láttam, hogy milyen jó dolgokat lehet kihozni egy egyszerű vállfából. Ki is próbáltam egyből, hogy nekem menne-e, és mivel előtte is készítettem ajándékokat szalvétatechnikával, így egy csapásra sikerült. Az unokahúgom kapta az elsőt, a másodikat a kedvesem. Miután sorra jöttek a barátok, hogy mindenki szeretne egy vállfát, aztán pedig már ajándékba is vinnének, a párom rábeszélt, hogy csináljak egy oldalt neki. Én nem láttam ebben elég fantáziát, gondoltam, kinek kellene egy vállfa? De ő csak megcsinálta a Facebook-oldalamat, ahol azóta is árulom a vállfáimat, és bármennyire meglepett engem is, az embereknek tetszik és rengetegen vásárolnak tőlem. Na, ettől a pillanattól kezdve nincs szabadidőm!

Névre szóló meglepetés. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Névre szóló meglepetés – fotó: Design Vállfák/Facebook

Mivel foglalkozol, amikor épp nem egyedi vállfákat gyártasz?

Rádióban dolgozom, a Best FM déli sávjának műsorvezetője vagyok, és az RTL debreceni/nyíregyházi tudósítója, délutánonként pedig még egy nyíregyházi rádióban vezetek műsort. Ennyi mindent elég nehéz összeegyeztetni, de késő délután és éjszaka jut idő a vállfákra is.

Csak megrendelésre gyártasz vállfákat? Láttam esküvőre, névnapra, születésnapra is készítesz. Más egyéb alkalmakra is szoktak rendelni tőled?

Egyedi megrendeléseket készítek elsősorban, de azok is többnyire az én ötleteim. A megrendelő leírja nekem az elképzelését, és én mindig igyekszem úgy megcsinálni, hogy tetsszen neki, közben pedig beleviszem a stílusom. A végeredménnyel többnyire elégedettek a megrendelőim. A legtöbben már rám bízzák, hogy milyen legyen, mert látják a munkámon, hogy mindig arra törekszem, hogy stílusos legyen a végeredmény.

Most nyáron az a jellemző, hogy esküvőkre rendelnek vállfát. Nemcsak az ifjú pár magának, hanem gyakran a koszorúslányoknak is ajándékba, sőt van, aki az egész családját vállfával ajándékozza meg. Nem ritka, hogy 20-25 vállfarendelés jön egyszerre. Mindig jók a visszajelzések, hogy mennyire különleges és hasznos ajándékot kaptak. Sokan beviszik a munkahelyükre és ott használják, vagy épp az előszobát is díszítheti. Bírják a strapát, tehát nemcsak díszek, hanem használati eszközök is. Szülinapokra is sokat rendelnek, illetve karácsonyra. Ez a három a legjellemzőbb alkalom. 

Páros vállfák az ifjú párnak. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Páros vállfák az ifjú párnak – fotó: Design Vállfák/Facebook

Volt valami nagyon különleges kérés feléd, ami kihívást jelentett elkészíteni?

A Lady Gaga-vállfám. Ez közös munka volt a sógornőmmel és a bátyámmal. Ők adták az ötletet, hogy még Gaga haját is rakjunk rá. A fodrászomtól kértem hozzá egy rózsaszín hajtincset. Együtt megterveztük, én pedig megvalósítottam. Szerintem Gaga is imádná, ha kapna egyszer egy ilyet. Körülbelül 2-3 készült még belőle. Pár rajongó rendelt tőlem, de az elsőt  a barátnőm kapta.

És íme a híres Lady Gaga vállfa. Fotó: Design Vállfák/Facebook
És íme a híres Lady Gaga-vállfa – fotó: Design Vállfák/Facebook

Mi volt az eddigi legkedvesebb munkád?

A legjobb érzés az, amikor valaki kap egy vállfát és utána rám ír: “Úristen, soha életemben nem kaptam még ennyire különleges ajándékot és én is szeretnék rendelni a barátnőmnek.” Az ilyen leveleket imádom. Igazából mindegyik munkám kedves számomra. Mindegyikkel sokat törődöm, és nagyon nehéz, mikor postára kell adnom. Mindig megpuszilom egyesével őket, mikor belerakom a borítékba, ilyenkor száll beléjük a lélek és a szeretet. Aki megkapja ajándékba szerintem érzi is, hogy valami különlegeset kapott. Egyébként a címkémen is rajta van: “Kézzel készült és szeretettel”.

Gina számára a megunhatatlan téma a rózsák. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Gina számára a megunhatatlan téma a rózsák – fotó: Design Vállfák/Facebook

A vállfákra a mintákat úgy fested?

A vállfákat nem festem, pedig mindenki azt hiszi. Ez decoupage, azaz szalvétatechnika. Sokat kísérleteztem azon, hogyan tudnám olyan tökéletesen rárakni, mintha kézzel festett lenne… sikerült!  Az egész igazából türelemjáték. Ha nem kapkodsz, az eredmény tökéletes. Ezért készül egy vállfa körülbelül 2-3 napig. 

Egy csodaszép levendulás vállfa. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Egy csodaszép levendulás vállfa – fotó: Design Vállfák/Facebook

Te találod ki a koncepciót, hogy nézzen ki? Vagy a megrendelő is “beleszólhat”, elmondhatja az elképzelését?

Hogy hogy nézzen ki, azt egyébként szeretem én kitalálni. Támpontokat megbeszélhetünk, de én találom ki, milyen mintákból hozzam össze a végeredményt. Van olyan vállfa, ami 4-5-féle szalvétából készül. Ez sokak számára meglepő, mert a vállfán elég kicsi a díszíthető felület, de nekem épp elég ahhoz, hogy “felöltöztessem”.

Gina nemcsak vállfákat, hanem fejdíszeket is készít. Ez például egy keresztelőre készült. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Gina nemcsak vállfákat, hanem fejdíszeket is készít. Ez például egy keresztelőre készült. – Fotó: Design Vállfák/Facebook
A szobainas témája: Párizs. Fotó: Design Vállfák/Facebook
A szobainas témája: Párizs – fotó: Design Vállfák/Facebook

A jövőre nézve: hogyan tovább?

Most épp névváltás előtt állok. Mivel már nemcsak vállfákat készítek, hanem kopogtatókat és fejdíszeket, koszorúkat, képkereteket, újabban pedig szobainasokat is, ezért ezek már nem futhatnak Design Vállfa név alatt. A márkanév már megvan, épp most készülnek a tervek a logóról és minden másról, ami ehhez kell. Annyit elárulhatok, hogy benne lesz a nevem, a Gina, és a legjellemzőbb tulajdonságom, hogy mindig vidám vagyok. Ezután a cél az lesz, hogy minden nagyobb városban legyen egy olyan üzlet, ahol lehet Design Vállfát kapni.

Egy kis vidámság. Fotó: Design Vállfák/Facebook
Egy kis vidámság – fotó: Design Vállfák/Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top