Otthon

Hogyan kell gondozni a kutyát hőségben?

A 30 fok fölötti nyári meleg kedvenceinket is megviseli. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, ötleteket, hogy könnyebbé tehessük számukra a kánikulát.

1. Ha a kutya szereti a vizet, akkor nyugodtan vigyük el úszni. Ha nincs a közelben olyan strand, ahova beengednék a kutyákat, akkor a házi megoldás is megteszi, fürdessük meg az udvarban, locsoljuk le slaggal. Ha háziállatunk nem kifejezetten vízimádó, akkor terítsünk rá egy nedves törölköző, vagy óvatosan vizezzük be a szügyét és a lábait.

Hogyan kell gondozni a kutyát hőségben?

2. Ha a kutyát udvarban tartjuk, nagyon figyeljünk, hogy legyen árnyékos helye, ahova behúzódhat hűsölni. Elegendő vizet is készítsünk neki, és cseréljük gyakran, ne hagyjuk felmelegedni .

3. Ha sétálni visszük, kerüljük a déli órákat és az aszfaltot. Válasszunk inkább parkot vagy egy erdei túraútvonalat az árnyas fák alatt. Kánikulában azonban érdemesebb hanyagolni a mozgást, mert nagyon megterheli a kutyák szívét és keringését. 

4. A hosszú szőrű kutyákat szabadítsuk meg bundájuktól, vágassunk nekik rövidebb frizurát. Ha viszont ragaszkodunk a hosszú bundához, akkor már az is segíthet, ha a forró napokon többször átfésüljük a kutyák szőrét.

5. Térjünk el a szokásos etetéstől, kapjon a kutya többször kisebb adagot enni. A melegben a nagy adag kaja emésztése is megterheli a szervezetét.

6. Kerüljük az autózást! A klíma és a lehúzott ablakon beáramló levegő könnyen szemgyulladást okozhat kedvencünknek. Az állatot semmi esetre se hagyjuk a parkoló autóban. A kocsiban felmelegedett levegő miatt a kutyák nem tudják lehűteni magukat lihegéssel, izzadni pedig nem tudnak, így hőgutát kaphatnak.

A hőguta tünetei kutyáknál: az átlagosnál szaporább lihegés, üveges szem, tág pupillák, besűrűsödött nyál, sötétpiros nyelv, hányás, hasmenés

Így védjük a kutyákat kánikulában:

 

További cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top