Otthon

Megnéztem, milyen egy konténernyaraló, leesett az állam

Konténerekben rengeteg mindent szállítanak hajókon, kamionokon, vonatokon, viszont egyre elterjedtebbek, divatosak a konténerekből készült lakások, hétvégi házak, nyaralók is. A minap én is megfordultam egy hétvégi konténerházban, és nagy rajongója lettem.

Egyszerű, biztonságos konténerház mint hétvégi nyaraló

Fotókon, magazinokban igen, de a valóságban még nem igazán láttam konténert lakásnak kialakítva. Anyukám barátnője meghívott minket a hétvégi nyaralójába, ami távol van a város zajától, és egy gyönyörű tó mellett található. A ház semmi extra – gondoltam, egy konténerből kialakított otthon, kis terasszal, kocsibeállóval. Persze egyszerre körbenéztem, és meglepődve tapasztaltam, hogy mekkora hely van ezekben a konténerekben.

Minden megtalálható, ami kell, kis konyhapult tűzhellyel, hálószoba tolóajtóval elválasztva a nappalitól, mosdó, zuhanyzófülke, egy kis nappali ülőgarnitúrával és tévével, valamint kihúzható kanapé arra az esetre, ha a haverok ott aludnának. A konténerházat körülvevő bányató pedig csodálatos látványt nyújt a teraszról. Csak hab a tortán a saját csónak, amivel a tó közepére kievezve egy jót lehet horgászni. Nagyon jól kitalált, igazi hétvégi pihenőhely, maga a nyugalom szigete, ráadásul költséghatékonyan. Engem teljesen elbűvölt Gertrúd konténerház-paradicsoma.

Bár Gertrúd konténerházáról belülről nem készíthettem fotókat, a saját kis mini kikötőjéről csinálhattam egy képet.
Bár Gertrúd konténerházáról belülről nem készíthettem fotókat, a saját kis minikikötőjéről csinálhattam egy képet.

Hasznos tanácsok konténerházhoz

A konténerházak nagy előnye, hogy költséghatékonyak, könnyen bővíthetők, nem lehetetlen a mozgatásuk egyik pontból a másikba, és rendkívül praktikusan berendezhetők. Hétvégi háznak, lakóháznak első osztályúak, annak ellenére, hogy Magyarországon még kevésbé elterjedtek, bár már van olyan magyar cég, amelyiknek a profilja a konténerház-építés, segítenek megtervezni és kivitelezni az álomkonténer-otthont.

Attól függően, mekkora házat szeretnénk és milyen céllal, például nyaralónak vagy lakóháznak, a konténerekhez már 200-300 ezer forint magasságában is hozzá lehet jutni, de ne felejtsük el, ezért egy alapot kapunk, amire bőven kell még ráfordítani. A komfortérzetet mindenképp javítja egy aggregátor, amivel fényt varázsolhatunk a konténerbe, ráadásul a villanytűzhelyt is működtetni, de fűtéshez sem jön rosszul. A mosdó és zuhanyzó működtetéséhez nélkülözhetetlen egy víztartály is, amit időnként fel kell tölteni friss vízzel. Ezenkívül érdemes szigeteltetni a konténert, ami télen-nyáron nagy segítség, hiszen nyáron a meleg, télen a hideg ellen nyújt védelmet.

Így is lehet. Egy gyönyörű konténerházbeli konyha. Fotó: pinterest.com
Így is lehet. Egy gyönyörű konténerházbeli konyha. Fotó: pinterest.com

Igaz, Magyarországon még kevésbé elterjedtek a konténerházak, külföldön azért található belőlük egy-két gyöngyszem. A konténerből lett házakról készült képgalériánkat itt megnézheted:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top