Otthon

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalása

A Gabigöbre egyedi tervezésű, színes, vidám, mázas kerámiaedényeket, ajándéktárgyakat, bögréket készít. A kis családi vállalkozást egy Anyuka és két lánya üzemelteti 15 éve. Miben rejlik sikerességük? Mitől válnak egyedivé a piacon? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Anya és két lánya 15 éve üzemeltet egy olyan családi kézműves műhelyt, ahol bögréket és tányérokat készítenek. A Meskán befutott vállalkozás jelenleg az esküvői ajándékot keresők kedvence, a Gabigöbre online boltban a pálinkáspohár az egyik sláger.

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalása

Hogy jött az ötlet, hogy saját kézműves műhelyt alapítotok?

Művészeti középiskolába jártam, ahol játékkészítőként végeztem, utána tanultam ki a keramikus szakmát. Több kis műhelyben is dolgoztam, aztán egyszer eljött a pont, amikor úgy éreztem, hogy saját lábra szeretnék állni. Ez 2000-ben volt. Ekkor összefogtunk a családban: az anyukám, aki textiljáték-tervező, elkezdett főleg a rajzolással foglalkozni; jelenleg ő készíti a grafikákat, amelyek a bögrékre kerülnek. A húgom pedig ruhatervezőnek tanult, de neki is volt kedve a Gabi Göbréhez, és tulajdonképpen a kis vállalkozásunkban mindent együtt kísérleteztünk ki. Én jelenleg főleg a gyerekneveléssel vagyok elfoglalva, de koncepció és ötletelés szintjén továbbra is támogatom a Gabi Göbrét. 

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalása

Miről lehet felismerni a bögréteket?

Induláskor a stílusjegyünk a kívül kék alapon állatfigurákkal díszített, belül pedig narancsszínű bögrék voltak. Ezek még léteznek, de átalakult sok minden, például elkezdtük gyártani a görbe, színes bögréket. A pálinkás szettekből adunk el a legtöbbet, főleg esküvőre viszik ajándékba, de sokan maguknak veszik meg. A színek tekintetében a fehér alapon írókás minták, állatok is kelendőek és az amorf bögrék.

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalása

Mitől amorfak a bögrék?

Ezeknek a görbe bögréknek a története, hogy egyszer véletlenül megnyomódott egy, még puha bögre, amit viccből úgy, görbén kiégettünk. Mivel nagy sikert aratott, elkezdtük őket gyártani. Nem csak bögréket készítünk, hanem egyéb konyhai és fürdőszobai felszereléseket is.

Hogyan készül egy bögre?

Korongozás, száradás, az edények aljának visszaesztergálása, a fülek felrakása, égetés, a minta és végül megint az égetés következik.

Mennyi idő alatt készül el egy bögre?

Nem tudom egy darabra lebontani, mert egy munkafázison sok darab fut át egyszerre. Sok a várakozási idő, például a nyersen elkészített tárgy száradása 1-3 nap. Az égetés során a kemencéket 1000 fokra kell felfűteni, a kerámia 8-10 óra alatt ég ki, egy tárgyat háromszor égetünk. Égetés után még egy nap, amíg kihűl. Éppen ezért egyedi rendeléseket általában 2-3 hétre szoktunk vállalni.

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalása

Hogy juttok el a vásárlókhoz?

Online Meska boltunk van, de vásározunk is, például a Vörösmarty téren karácsonykor és húsvétkor, vagy a nyári fesztiválszezonban, Kapolcson is megtalálhatók vagyunk.

Mi tetszik a Meskában?

Nekem a Meskában az tetszik a legjobban, hogy az itteni eladásainkkal egyből egy reklámozási lehetőséget is kapunk, mert egy látogatott felületen megjelennek a termékeink, fotóval. Ami még nagyon hasznos, hogy kapunk visszajelzést a vásárlóktól, és egyedi kéréseket is tudunk teljesíteni. Nálunk 2-3 éve futott föl az online eladás, akkor volt az áttörés, és egyre inkább szárnyal.

GabiGöbre bögréiről készült képgalériánkat itt megnézheted:

Megnézem
Összes kép (1)

 

A Gabigöbre-siker: vidám, mázas kerámiabögrék szárnyalásaGabi művészeti középiskolába járt, ahol játékkészítőként végzett, majd kitanulta a keramikus szakmát. 2000-ben döntött úgy, saját kis vállalkozást hoz létre, így alakult meg az egyedi tervezésű, színes mázas bögréket, dísztárgyakat és kerámiaedényeket készítő Gabi Göbre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top