Otthon

Magyar nő horgolt ékszereiért rajongunk

Főállásban korrektor, de szabadidejében egyfolytában horgol. Ő Király Ildikó, akinek Belinda nevű Meska-boltja hemzseg a romantikus alkotásoktól.
Magyar nő horgolt ékszereiért rajongunk

Ildikó korrektorként dolgozik, Budapesten él. Belinda néven 2009 óta meskázik.
Egy kolléganője, aki tudott Ildikó korábbi gobelinmunkáiról, hívta fel egyszer a figyelmét az online kézművespiactérre, valahogy így: “Király, nem kellene neked is ezt csinálni?” Azóta már a Meska egyik sikeres horgolós alkotójává vált.

Most, a beszélgetésünk előtt éppen mivel foglalatoskodtál?
Horgoltam, tulajdonképpen cél nélkül. Ez a legújabb hóbortom, a freeform horgolás. Előre eltervezett minta nélkül mindenféle csigákat meg hajlatokat készítek, és a végén valami izgalmas lesz belőle, mondjuk egy hajcsat, vagy egy karkötő. Itthon kevesen űzik még ezt, de külföldön vannak neves freeform horgolók.

Amikor nem ilyen szabadon alkotsz, akkor honnét veszed a mintáidat?
Tudod, ezeknek a nagy része csak úgy benne van a fejemben. Mert tízéves koromban a keresztanyukámtól megtanultam horgolni, és én az egyráhajtásos, meg a hamis pálcákkal már álmodok is néha. Valamilyen formában mindig visszatért ez a gyerekkori szenvedély az életembe, volt, hogy gobelineztem például. És van a mintáknak egy kisebb része, amit én találok ki, de ezt félve mondom ki, mert lehet, hogy valaki más már kitalálta előttem. Szerintem ilyen az új tulipános karkötőm.

Miért a Meskán árulsz?
Sokan sokféleképpen megfogalmazták már a Meska által képviselt értékeket. Egyediség, személyre szabottság, szeretet és odaadás, leggyakrabban ezt emelik ki. Nagyon igaz. Kicsit más szempont: gondoljunk bele, mi minden rakódik rá az árra, mire egy árucikk eljut hozzánk. A kész árut csomagolják, szállítják, tárolják, nagykereskedő, kiskereskedő stb., és minden állomás külön adózik is. Mire megkapjuk, a valódi értékének többszörösét fizetjük ki. Ezzel szemben a meskás terméket közvetlenül a készítőtől vesszük, az ára sokkal inkább tükrözi a valós értéket. Megfontolandó szempont! Így hát csatlakoztam mint vevő és mint eladó!

Megnézem
Összes kép (1)

A horgolás időigényes hobbi. Hogy jut rá időd?
Másodállásban csinálom, átlagban napi egy-két órában, de ez változó, mert ha a munka úgy kívánja, akkor akár egy fél napot is azzal szöszölök. Már harminc éve korrektorként dolgozom főállásban, de szeretném, ha emellett majd profibban foglalkozhatnék a hobbimmal is.

Mutasd be a kedvenc horgolt alkotásodat!
Egyik kedvencem a fekete bogyós nyaklánc. Ebből a nyakláncból van fehér, fekete és szépia. Itt rengeteget számít a szín: az előbbi menyasszonyos, a fekete bombázó stílus és igazán trendi, a szépia pedig antik hatást kelt. A feketét a 35 éves keresztlányom is hordja, aki saleses, rengeteg emberrel találkozik, és el szokta mesélni, ha megkérdezik tőle, hogy honnét van a nyaklánc…

Maguknak vagy inkább ajándékba vesznek az emberek ma horgolt csecsebecséket?
Mindkettő. Idén nőnapkor például egy egész osztálynyi kislányt leptek meg a fehér-rózsaszín romantikus karkötőimmel. Hát kell ennél nagyobb elismerés, mint hogy egyszerre tizennyolc Belinda-ékszer jutott el boldog viselőikhez, és az összetartozás jelképe lett?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top