Otthon

9 zöldség, amit a teraszon is könnyű nevelni

Nem kell nagy kert ahhoz, hogy gyönyörű, egészséges zöldségeket tehess a családi asztalra, szuper minikertet hozhatsz létre a teraszodon is. Eláruljuk, melyik 9 zöldséget a legkönnyebb a teraszon nevelni.

A városi emberek nagy része kénytelen lemondani a kertészkedésről helyproblémák miatt. Pedig óriási terasz sem kell ahhoz, hogy paradicsomot, paprikát vagy fűszernövényeket termesszünk. Utóbbiaknak hely sem kell, hiszen balkonládákban, a korláton helyezhetjük el őket, az ágyásokat pedig cserepekkel, fa- és műanyag ládákkal helyettesíthetjük. A teraszon termesztett zöldségekben az is szuperjó, hogy minden bió lesz, amit megtermelsz.

Persze nem árt alaposan megtervezni, hogy mit hova teszel, melyik növénynek mennyi helyre van szüksége, és melyek azok a zöldségek, amik a teraszon is jól érzik magukat. Íme 9 fajta, amivel biztosan nem fogsz mellé.

A tapasztalatlan balkonkertészeknek érdemes a tépősalátával, illetve a fehér vagy piros Lollo fajtákkal kezdeni. Egy dologra kell figyelni: nem szabad a magokat mélyre vetni. Egyszerűen szórd a vetőmagokat a föld tetejére, kicsit nyomd bele őket a földbe és tartsd nedvesen. 

9 zöldség, amit a teraszon is könnyű nevelni

Padlizsánt is termeszthetsz a teraszodon. Vannak kifejezetten erre a célra nemesített, mini-padlizsánfajták is, amik jól érzik magukat cserépben a balkonon. Ezek bokrosan növekszenek, kb. 1 méter magasak lesznek. Szeretik a napos, szélvédett helyeket. 

A paradicsomfajták közül a kis méretű koktélparadicsomokat érdemes a teraszon nevelni, de a nagyobb fajtákkal is megpróbálkozhatsz. A paradicsomnak azonban karóra van szüksége, amit közvetlen a tő mellé kell beszúrni a földjébe. Több helyen kötözd hozzá a növényt. 

9 zöldség, amit a teraszon is könnyű nevelni

Zöldborsót is ültethetsz edénybe, csak kis növésű fajtát kell választanod. A borsónak kb. fél méteres támaszték kell, amire felkapaszkodhat vagy felkötheted. Figyelni kell rá, hogy a földje mindig jó nedves legyen, és nem árt gondoskodni arról, hogy a madarak ne férhessenek hozzá.

A csili és a pepperoni paprikára ugyanaz vonatkozik, mint a többi paprikafélére: nem tűri a fagyot, ezért a palántákat a lakásban, meleg helyen kell tartani, és mikor elérték a 10 centis magasságot, át kell őket ültetni, utána tehetjük ki a növényeket a teraszra

A türelmetlen kertészek kedvence a retek, ugyanis nagyon gyorsan nő. Nem kell a melegben előnevelni, már márciustól elvethetjük a magokat ládákba a teraszon. Májustól már fogyaszthatjuk is a teraszon nőtt retkeket. 

Spenótot is vethetsz a balkonra kitett ládákba – ráadásul akár már márciusban. Elég gyorsan meg is főzhetitek az első adagot, mindössze 6 hetet kell várni az első szüretre. 

9 zöldség, amit a teraszon is könnyű nevelni

A cukkini is megterem a teraszon, de elég nagy edényre van szüksége (kb. 60 liter) és sok-sok tápanyagra. A gondoskodást meghálálja: ha jól érzi magát, egész nyáron cukkinit ehettek. 

Inspirálódj: Fűszerkert a teraszon

Még több terasz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top