Otthon

Még csak 26 éves, de ő az ország egyik legmenőbb ékszerkészítője

Egy virágbolt volt az álma, most ékszerként hordható fantasylényeket és virágmotívumos ékszereket gyárt, nem is akármilyeneket. A <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/11999" target="_blank">Meska egyik legnépszerűbb alkotójává</a> nőtte ki magát az elmúlt években Sebestyén Ágnes, aki a testvérével és a párjával a Kamaraerdő mellett él, és éppen az ötéves évfordulójuk napján csíptük el.

Nézegettem a boltodat a Meskán, és azt látom, hogy gyakran használsz ásványokat az alkotásaidban.
Igen, mert nagyon szeretem őket. Én is viselek ásványokat, a kedvenc kövem a labradorit. Azért, mert olyan sejtelmes, misztikus fénye van, mintha egy galaxisköd lenne. A vásárlóim a Meskán megerősítenek abban, hogy tényleg létezik egy sajátos kisugárzása az alkotásaimnak. Azt szokták írni leggyakrabban, hogy “jó ránézni” a dolgaimra, meg hogy ha valaki az ékszeremet viseli, akkor különlegesebbnek érzi magát, és hogy jobb lesz a napja. Ezek a szavak mindig nagyon jólesnek.

Milyen fantasyfigurákat készítesz?
Szinte bármit, amit kérnek tőlem. Általában a fejemben, a kis belső világomban születik meg egy figura, de a fantasyfilmek is hatnak rám, és a megrendelők, akik a Meskán valami egyedit kérnek tőlem, szintén ezekből a filmekből merítenek. Például most nagy sláger volt az Így neveld a sárkányodat!,  ebből a Fogatlan nevű sárkányt rengetegen kérték tőlem, de a Galaxis őrzőiből Grootot is, és a sort még hosszan tudnám folytatni.

Még csak 26 éves, de ő készíti a legmenőbb sárkányos ékszereket az országban

Úgy vettem észre, hogy az emberek nagyon szeretik a sárkányokat. Legtöbb esetben ásványkővel párosítom ezeket az őrző sárkányos medálokat, de a gyöngyökkel vagy a színes üvegekkel díszített ékszerek is kedveltek. Bármilyen színben elkészíthetek egy alkotást, de a kedvencem mindig a zöld-arany kombináció lesz. Hogy miért ásvánnyal? Mert szerintem az ásványok és a sárkányok nagyon szeretik egymást: úgy érzem, az ásványoknak is van lelkük, meg az alkotásaimnak is, így vigyáznak egymásra. Plusz remélem, hogy így a leendő tulajdonosaiknak több szerencsét hozhatnak, ha hisznek benne.

Honnan szerzed az ásványokat?
Licitálok, külföldi oldalakon vásárolok, ásványbörzére járok, és vannak ásványcsiszolással foglalkozó ismerőseim is.

Még csak 26 éves, de ő készíti a legmenőbb sárkányos ékszereket az országban

Miből vannak a figuráid?
Egy speciális, nagyon tartós, süthető gyurmából. A gyurmát megpuhítom, formázom, majd teszek bele gyöngyöt, üveglencsét, ásványt stb. Ezután 30 percig sütöm 110 fokon. Kiégetés után pedig először antikolom, azaz egy sötétebb tónusú festéket viszek fel, mert ez erős karaktert ad a figurámnak. Utána hígítóval visszaszedem ezt a réteget. Majd jön a világosabb szín, például az arany vagy a nagyon kedvelt bronzosabb árnyalat. Olyan festékkel dolgozom, ami nem kopik, vízálló, szóval a figurákon is tartósan megmarad. Mérettől és részletgazdagságtól függően egy sárkány elkészítése lehet másfél óra, de akár egy-két hét is.

Hogy jönnek a képbe a sárkányok mellé a virágos motívumok?
Én egy romantikus alkat vagyok, korábban a virágkötészet volt a szenvedélyem. Imádom például a virágok indáinak kacskaringóit. Az volt az álmom, hogy legyen egy kis virágboltom, de sajnos anyagilag nem tudom megengedni magamnak. Így virágbolt helyett megmaradtak a virágok – gyakran köszönnek vissza erdei, mezei növénymotívumok a medáljaimban. Egyébként általában 3-5 cm-esek a medálok, de egyszer kellett egy 20 centiset csinálnom. Virágbolt helyett ma már arról álmodozom, hogy picit jobban önállósodni tudjunk, és legyen egy kis alkotóműhelyem, talán valahol vidéken.

Megnézem
Összes kép (1)
NÉVJEGY
Sebestyén Ágnes, Gloriosa 26 éves, fiatal alkotó. Budapesten, a Kamaraerdő mellett él párjával és húgával egy közös albérletben. Barátját hároméves kora óta ismeri, öt éve alkotnak egy párt, pont az interjú napján ünnepelték az évfordulójukat. Jövőre tervezik az esküvőjüket. Ági a fent említett technikákon kívül tűzzománccal, kerámiákkal, gyöngyözéssel és üvegművészettel is foglalkozik. Három éve regisztrált a Meskára, a barátai unszolására. Azóta egyike a Meska legsikeresebb alkotóinak, 350 pozitív visszajelzése és rengeteg eladása zajlik a hazai kézművesek online piacterén.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top