Otthon

A Pannónia Filmstúdióban dolgozott, most micukikat horgol

A lánya hagyja jóvá az általa kitalált lényeket, a duci macskát, a csodálkozó szemű farkast, az ölelni való macit és az ennivaló kacsacsőrű emlőst. Mindehhez az amigurumi nevű japán technikát alkalmazza. Korábban rajzfilmekben dolgozott, most meséket is ír, és a titkos vágya, hogy ezek egy nap a saját rajzaival illusztrálva jelenhessenek meg. Az amigurumi egyik hazai képviselőjével, Bakos Zsuzsával beszélgettünk, aki <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/13321" target="_blank">Gubo néven</a> a <a href="http://www.meska.hu/" target="_blank">Meska</a> egyik sikeres alkotója.

Miért éppen az amigurumit választottad az alkotásaidhoz?
Mert beleszerettem. Ez egy egyszerű, horgolt technika, ami külföldön, főleg keleten nagyon elterjedt. Úgy képzeld el, hogy gömböket és hurkákat horgolok, és ezekből nagy fejű, kis testű állatkákat készítek, főleg macikat. Egy állatka úgy 2-3 óra alatt készül el, de néha még több idő is kell hozzá. Ha például egy új alakot kísérletezek ki, akkor van, hogy háromszor-négyszer is lebontom, és ötödszörre sikerül csak úgy, ahogy azt én elképzeltem. Szerintem ezeknek a figuráknak mesebeli, játékos kisugárzásuk van, nekem tetszik, hogy nem valósághűek.

A Pannónia filmstúdióban dolgozott, most micukikat horgol

Hogy jött az ötlet meg az ihlet az első macidhoz?
Az egész úgy kezdődött, hogy bár a gimi után aranyművesnek tanultam, végül egy tanfolyam elvégzése után rajzfilmesként helyezkedtem el. A Pannóniában voltam, Magyarország első animációfilmes stúdiójában. Mindenki azt hiszi, hogy hú, az animációs rajzolás az milyen izgalmas munka, pedig valójában nagyon monoton, de nekem ennek ellenére is a szívem csücske. Aztán ahogy egyre inkább átvette a számítógép a kézi rajzolás helyét, úgy lett egyre nyilvánvalóbb, hogy ki kell találnom valamit a rajzolás mellett, helyett. Aztán a kolléganőim mutatták meg nekem egyszer a Meskát. Valamikor később kezembe akadt egy kis fonal, ami épp volt itthon, és megpróbáltam belőle egy macit horgolni. Valahogy így kezdődött.

A Pannónia filmstúdióban dolgozott, most micukikat horgol

Miket készítesz még a macikon kívül?
Cicákat, nyulakat, de egyedi megrendeléseim is vannak. Van olyan, hogy valaki elküldi a háziállatának vagy a kedvenc mesehősének a fotóját vagy a rajzát, és az alapján horgolok. A Meska ebben abszolút egyedi, ilyet máshol nem lehet. Nemrég például egy farkast készítettem egy kisfiúnak, és azóta az anyuka már írt is egy szívhez szóló levelet nekem, meg küldött egy fotót, hogy lám-lám, a farkas milyen jól érzi magát, már saját ágyacskája is van. Egyébként macimániás vagyok. Most is egy macit horgolok.

Nagyon picinek tűnnek ezek a figurák. Mekkorák?
Körülbelül egy százforintos érme méretűek. De ez szinte semmi, mert van például egy vietnami lány, Suami, aki ennél sokkal de sokkal miniatűrebb állatkákat is készít. Remélem, egyszer én is hasonló méretekben alkotok majd. Most még nem használok nagyítót, de a kisebb méretekhez már biztosan kelleni fog.

A Pannónia filmstúdióban dolgozott, most micukikat horgol

Szerinted ezek gyerekjátékok?
Igen, de az érdekes, hogy nemcsak gyerekeknek veszik. Legalább 50 százalékban saját maguknak szánják felnőttek, vagy ajándékba adják másik felnőttnek.

Csak figurákban gondolkodsz?
Nem, tervezek mást is. Mobil- és tablettokkal már próbálkoztam, és szeretnék majd vastagabb pólófonalból táskát is horgolni. Sok még a tervem, de sok a teendő is.

A Pannónia filmstúdióban dolgozott, most micukikat horgol

NÉVJEGY
Bakos Zsuzsa (40) Budapesten él, és Gubo néven amigurumi technikával kis horgolt lényeket készít. 13 éves lánya a legnagyobb kritikusa: amire ő rábólint, csak az kerülhet a vásárlók elé. Zsuzsa vágya, hogy a horgolás területén még sokat fejlődhessen, növekedjen a boltja, és mivel Zsuzsa meséket is ír, az az igazi nagy álma, hogy később egy saját meséje is megjelenjen kiadásban, amelyet ráadásul a saját illusztrációi tehetnének még izgalmasabbá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top