Otthon

Egy okos asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél

Egy asztal, ami okosabb nálunk, mert tudja helyettünk, hogy mikor ültünk már annyit, hogy az már káros az egészségünkre.

Az ülőmunkát végzőknek szól persze ez a rendkívül okos találmány, nem azoknak, akik egész nap jönnek-mennek-álldogálnak a munkájuk miatt. Külföldön már évek óta foglalkoznak azzal a problémával az irodai munkát végző munkahelyeken, hogy az állandó ülésből eredő egészségügyi gondokat hogyan előzhetnék meg. A megoldást az álló munkaállomások hozhatják.

Külföldön már nagyon menő

Én ezzel három éve találkoztam először, amikor egy Németországban élő kedves barátom újságolta, hogy kapott álló asztalt. Először nem is értettem, mire gondol, hiszen minden asztal áll, de elmagyarázta, hogy ott a munkáltatók egyre több helyen vezetik be kísérleti jelleggel azt, hogy az irodában eltöltött időből egy meghatározott időszakot álló munkaállomásoknál dolgozzanak a munkavállalók.

Egy asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél

Ő maga arról számolt be, hogy sokkal hatékonyabb és éberebb lett ettől, még a napi elfogyasztott kávéja mennyisége is lecsökkent. A probléma megoldására egyébként már itthon is vannak törekvések, az egyik ismerősömnek konkrétan az a munkája, hogy ilyen standing desk projekten dolgozzon mérnökként, és különböző állóasztal-konstrukciókat terveznek a magyar piacra. 

Helyetted gondolkodik

A képeken látható bútordarab annyiban egy továbbfejlesztett állóasztal-fajta, hogy nem is kell nekünk figyelni arra, hogy mikor emeljük fel álló pozícióba az asztalunkat és a fenekünket, hanem dönt helyettünk is. Sőt elkezd felemelkedni a megfelelő időben, ha a beállításaiban úgy érzékeli, hogy már lejárt az ülős időd, és már lassan trombózist kapsz a sok üléstől. Az biztos, hogy én frászt kapnék, ha egyszer csak megmozdulna az asztalom magától, miközben dolgozom, de ez is csak megszokás kérdése. Mindenesetre boldogan kipróbálnám.

Egy asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél
Egy asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél
Egy asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél
Egy asztal, ami felállít, ha túl sokat ültél

Nézd meg működés közben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top