Otthon

Felvásárolja Hitler egykori szülőházát az osztrák kormány

Ajánlatot tett Hitler braunaui szülőházának felvásárlására az osztrák belügyminisztérium, mert szeretné megakadályozni, hogy az épület újfasiszta zarándokhellyé váljon. Ha a tulajdonos visszautasítja az ajánlatot, a minisztérium akár ki is sajátíthatja a házat.

 A belügyminisztérium 1972 óta főbérlője a Salzburg elővárosában, Braunauban lévő 800 négyzetméteres ingatlannak, amelyet eddig különféle szervezeteknek adott bérbe. A ház üresen áll azóta, hogy 2011-ben kiköltözött az addigi bérlő, egy mentális sérülteket foglalkoztató segélyszervezet.

Jelenleg új bérlőt keresnek az ingatlanba, de ez nem könnyű, mert a bérleti szerződés kifejezetten tiltja, hogy “múzeumi célra vagy történelmi kontextusban” használják a házat, másrészt a névtelenségbe burkolózó tulajdonosnak is bele kell egyeznie a megállapodásba. Legutóbb azonban nem ez történt, amikor népfőiskolát és népsegélyezési központot akartak kialakítani a házban. Ez megfelelt az előírt társadalmi-oktatási céloknak, a tulajdonos azonban elutasította a javaslatot, mert nem vállalta a szükséges átalakítás költségeit.

A belügyminisztérium decemberben tett újabb árajánlatot a tulajdonosnak, egyelőre válaszra vár. Amennyiben a nő visszautasítja azt, az ingatlan kisajátítását is kilátásba helyezheti a minisztérium, amely a kisajátítás esetére vonatkozó szakértői véleményezést január végére várja.

Karl-Heinz Grundböck minisztériumi szóvivő elmondta, a kisajátítás a végső eszköz, és remélik, hogy megfelelő áron megegyezésre jutnak. Amint megérkezik a pozitív válasz a tulajdonostól, szakértővel becsültetik fel az ingatlan értékét.

A Hitler-ház állami tulajdonba vételével szeretnék megakadályozni, hogy a már most is elég sok neonáci látogatót a kis ausztriai városkába vonzó épület még inkább újfasiszta emlékhellyé váljon.
Az elmúlt években egy orosz parlamenti képviselő megvásárolta volna a házat, hogy a földdel tegye egyenlővé, de ez nem volt lehetséges, mert a reneszánsz épület műemléki védelem alatt áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top