Otthon

Szeptembertől felcímkézik a fűtőkészülékeket

Szeptember 26-ától csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve ezek beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

A címke megegyezik majd a háztartási gépekre, berendezésekre eddig is kötelező címkével, vagyis A-tól G-ig terjed az energetikai besorolás. A szeptember 26-i dátum abból adódik, hogy akkor lép hatályba az a két uniós rendelet, amelyek közül az egyik a vízmelegítők, a másik pedig a kazánok energetikai jellemzőit tartalmazza. A rendeleteket automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

A rendelet a legfeljebb 400 kilowatt teljesítményű kazánokra vonatkozik. Egy ekkor kazánnal kifűthető egy 10 emeletes, 60-70 lakásos panelház, de ebbe a kategóriába tartozik a 10 kilowattos, családi ház fűtésére alkalmas kazán is.

Az előírás a készülék hangosságára és hatásfokára vonatkozik. Ez utóbbi a fontosabb, és úgy szól, hogy a szezonális hatásfok nem lehet rosszabb 86 százaléknál. Ezt a hatásfokot a teljes fűtési időszakra vetítve kell elérnie a kazánnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top