Otthon

“Az olcsó kínai tucatárukkal nem tudunk versenyezni”

Hosszú szünet után tért vissza az ékszerkészítéshez Máté Kinga, akit a gyerekei biztattak és gitármániás férje inspirált. Így alakult, hogy pengető formájú ékszereket kezdett készíteni, és valami olyat alkot, amit máshol nemigen látni.

Hogyan jutott eszedbe a gitárpengető mint alapforma?
Férjem igazi gitármániás, neki készítettem az első pengető-nyakláncot ajándékba. Kamaszkorától fogva több amatőr bandában játszott, jelenleg hobbizenész és hangszerésztanuló, valamint Aktív Gitár néven blogot ír.

Honnan szerzed a pengetőket?
Magam készítek mindent. A pengetőket réz- vagy alpakkalemezből kézzel fűrészelem ki, majd reszelővel simítom, csiszolom, polírozom. Minden művelet kézi munka. A mintákat többnyire vegyszeres maratással, néha kézi fűrészeléssel alakítom ki, majd stílus és megrendelői igény szerint antikolom, illetve tükörfényesre vagy selyemfényűre polírozom.

Megnézem
Összes kép (1)

Hogyan lettél ékszerész?
Már gyerekkoromban készítettem drót és préselt virágos ékszereket, huszonévesen kreatívboltokban és a Budai Várban árultam őket. Ezután hosszú szünet következett, más dolgok kerültek előtérbe. Négy éve kezdtem újra foglalkozni ékszerkészítéssel, és egy évre rá beiratkoztam egy ötvösképzésre.

Ki volt a mestered?
Először egy ékszerkészítő csoportba kerültem be, nagyon sokat tanultam a lányoktól, azóta is rengeteg tapasztalatot osztunk meg egymással, ami óriási segítség a fejlődésben. Visszaadták a lelkesedésem, nagyon erős motivációt jelentett, ennek hatására iratkoztam be a felnőtt ötvösképzésre.

Az első igazi mesterem, Koburger Zsolt, nemcsak a technikát mutatta meg, hanem ihletően is hatott ránk, teret engedett az önálló elképzeléseknek és nem korlátozta a fantáziánkat. Eleinte talán ő se gondolta, milyen csodálatos alkotások születnek az év végére, de végül érezhetően büszke volt ránk. Jermakov Katalin műhelyében szintén rengeteg új ismeretet szereztem, ő nemcsak szakmai tudást adott át, hanem egy modern szemléletmódot is.

Ki a példaképed?
Mesterem, Koburger Zsolt, illetve külföldi példaképem Hairy Growler, aki egy igazi zseni, ezüst pénzérmékből bármit kifűrészel.

Hogyan lehet ma Magyarországon ékszerészként sikert elérni?
A kézművespiacon talán ékszerészből van a legtöbb, így néha az volt az érzésem, hogy szinte lehetetlen sikereket elérni. A hazai fizetőképes kereslet viszonylag szűk, a kézművestermékeket pedig nem becsülik meg igazán, a kínai tucatáruk elképesztően alacsony áraival mi nem tudunk versenyezni. Szerencsére azért lehetőséget ad a kitörésre, ha valaki képes egy olyan termékkategóriában igazán egyedit alkotni, amiből még kevés van a piacon, de igény mutatkozik rá.

Nekem a Meska segített, nagyszerű összekötő kapocs a kézművesek és vásárlók közt. Komoly lehetőséget jelent, hogy saját virtuális boltot nyithattam, ahol bemutathatom az alkotásaimat az érdeklődőknek, és ők kényelmesen, könnyen használható felületen, többféle fizetési lehetőséggel vehetik meg a nekik tetsző terméket, én pedig egyszerűen tudom nyilvántartani és kezelni a megrendeléseket. A boltomban most már lehet fizetni bankkártyával is.

Miért pont Amuletta a boltod neve?
Az amulettnek van egyfajta személyes varázsa, mindenképpen valami olyasmit akartam, ami kifejezi a kötődést, az “a” végződéssel pedig kicsit egyedibbé tettem.

Mi a terved 2015-re?
Az a vágyam, hogy jövőre új termékekkel álljak elő: az amerikai piacon nagyon népszerű betűbeütéses ékszerekkel fogom bővíteni a kínálatot. Ezzel gyorsabban és egyszerűbben tudok személyre szabott szövegeket az anyagba ütni adott stílusú betűbeütő készletekkel.

Az olcsó kínai tucatárukkal nem tudunk versenyezni

NÉVJEGY
Amuletta, azaz Máté Kinga Telkiben él, a negyvenes éveit tapossa, van egy kamasz lánya és egy fia, akik az elejétől fogva sokat biztatták, és ahogy ő mondja, “elviselték újabb és újabb hóbortjait”. Férje műszaki dizájner, vele négy éve ismerkedett meg, és tavaly májusban házasodtak össze. Ő is a kezdetektől támogatta Kinga munkáját, gitárosként ötletekkel, sőt néhány konkrét minta tervezésével részt is vett benne (ilyenek például a híres gitárosok portréi). A születésnapjára néhány saját tervezésű mintát is kapott tőle, az ezekkel készült új művei hamarosan láthatóak lesznek a Meskán.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top