Otthon

Bálint gazda: Csipogó csoda vagy macskavacsora? Így etesd a madarakat!

Lehet a kertünk mennyország és lehet pokol is a kerti madarak számára. Néhány tanács a következik a madarak etetéséhez.

Elkötelezett kertész létemre őszintén szeretem és tisztelem az állatokat. Amikor nemrégen erről egy iskolában beszéltem, egy diáklány felállt és megkérdezte, hogy melyek a kedvenc állataim. Mire én azt válaszoltam, amit gyerekkorom óta folyamatosan vallok: a lovak, a kutyák és a madarak! Ezen utóbbiak közül pedig különösen az itt fészkelő madarak, amelyek nehezen vészelik át a zord tél hideg napjait, a hófúvásokat, az élelem szűkösségét és a napfény hiányát, ezért igényt tartanak az emberek segítségére is.

RIGÓK, GALAMBOK ÉS VEREBEK A VÁROSBAN

Amint minden egyéb, a madarak életkörülményei is folyamatosan változnak. A feketerigó például még fél évszázaddal ezelőtt is az erdők madara volt, de mostanára behúzódott a lakott helyekre, ahol könnyebben hozzájut a számára kedvelt főtt burgonyához, almához, főtt tojáshoz, húsos csontokhoz. A városok leggyakoribb madara a balkáni gerle vagy házi galamb, amely ugyancsak rá van szorulva a zacskóból kiszórt kenyérkockákra. Állandó, nem költöző madarunk a veréb is, amely néhány évtizeddel ezelőtt tömegesen jelent meg a városi utcák fáinak az ágain, és ürülékével szennyezte a járókelők ruházatát és a járműveket; a szekerek, a lovas kocsik és az úri hintók kiszorulása azonban élelmük jelentős részétől megfosztotta őket, és ma már sokkal ritkábban lehet találkozni ezekkel a szemtelenségig bizalmaskodó madarakkal.

A CINEGÉK A KERT KÁRTEVŐIVEL TÁPLÁLKOZNAK

A lakott területek leggyakoribb, nálunk telelő madarai a különféle cinegék, amelyek a faodúkban, a postaládákban és a kihelyezett madárodúkban raknak fészket, itt költik ki a tojásaikat, nevelik fel a fiókáikat. Rendkívül gyors anyagcseréjük következtében kora tavasztól késő őszig igen sok hernyót, rovart, pókot, levéltetűt zsákmányolnak, és ezekkel táplálják a fiókáikat. A kertészek, akik rovarölő szerek kipermetezésével pusztítják a termelt növények kártevőit, a cinegék élelembázisát tizedelik meg, sőt nem ritkán a madarak elhullását is okozzák a mértéktelen vegyszerhasználattal. De hát ilyen az élet, mindennek vannak előnyei és egyben hátrányai is!

Fotó: hobbikert.hu
Fotó: hobbikert.hu

NE KEZDJÜK AZ ETETÉST SE TÚL KORÁN, SE TÚL KÉSŐN

A nálunk telelő madarak etetését november közepe táján ajánlatos megkezdeni. A túlságosan korai etetés következtében a madarak leszoknak a kártevő rovarok fáradságos vadászatától, a késői etetés pedig a kondíciójuk leromlását okozza, és ennek következtében csökken a túlélési esélyük. Az etetőket lehetőleg nyugodt, csendes helyen kell elhelyezni. Persze ez azzal a hátránnyal jár, hogy a gyerekek kevésbé tudják figyelemmel kísérni a madarak táplálkozását.

MIVEL ETESSÜK ÉS ITASSUK A KERTI MADARAKAT?

A cinegék és más énekes madarak legjobb téli tápláléka a napraforgó magja, amely a kereskedelemben beszerezhető, de a hétvégi kirándulások alkalmával a betakarítás után a napraforgótáblákról is begyűjthető. (Például így tálalhatod őket egyszerűen a madaraknak!) A cinegék kedvence a fa ágára akasztott szalonnadarab és a “madárkalács”, amely faggyúból és magvakból van összegyúrva.

A feketerigó és társai számára a reszelt sárgarépa, az alma, a főtt burgonya a napi menü alapja, amit magvakkal (köles, muhar, fénymag, cirok) lehet kiegészíteni.

MIT NE ADJUNK SEMMIKÉPP? MILYEN MÁS VESZÉLYEKTŐL ÓVJUK A MADARAKAT? TOVÁBB A HOBBIKERTRE!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top