Otthon

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Mint minden, persze ez is relatív. Következzék hát egy szubjektív válogatás kontinensünk legszebb településeiből!

Smögen, Svédország

Az 1329 lakosú falu (2010-es adat) Svédországban, Västra Götaland megyében található. Ez az egyik legelevenebb “nyári város” a svéd nyugati partvidéken. Eredetileg a község több sziget területén feküdt, melyek annyira közel helyezkedtek el egymáshoz, hogy a közöttük lévő teret is megtöltötték, így most már egy szigetnek számítanak.  Smögen jól ismert hosszú, fából készült mólójáról (mintegy 600 méter) és a régi, festői halászkunyhókban kialakított üzleteiről, melyeket számos turista keres fel a nyár folyamán. Smögen az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok, jól ismert a halak, garnélarákok és a tenger gyümölcsei árusítóhelyeként – egyike a kevés, megmaradt halpiacnak Svédországban.

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Colmar, Franciaország

Colmar (Franciaország) olyan varázslatos, mint egy mesebeli városka: apró csónak sodródik a  virágos csatornákban,  miniatűr vonat halad csilingelve körbe, és még egy éjszakai fény show-ra is sor kerül évente egyszer. Az elzászi borút mentén található Északkelet-Franciaországban, az elzászi bor fővárosának is nevezik. A népszerű idegenforgalmi célpont 800 éves germán és francia építészeti remekművekkel dicsekedhet.

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Rothenburg ob der Tauber

A világ első és legnagyobb, egész évben nyitva tartó karácsonyi áruházát Közép-Frankföldön találjuk, egy 970-ben alapított városkában, Rothenburg ob der Tauberben. A mindössze 11 ezer lakosú település arról nevezetes, hogy egyrészt csodálatosan épen maradt középkori városmagja különleges látványosság a turisták számára, másrészt innen indult el világhódító útjára Käthe Wolfart családi cége, amely a hagyományos német karácsonyi dekoráció piacvezetője lett.

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Český Krumlov, Csehország

Cesky Krumlov városának jó része, amely az UNESCO Világörökség része,  a 13. században épült, és az itt található  vár a második legnagyobb az egész Cseh Köztársaságban. A gótikus vár urai  40 épületet és palotát birtokoltak, kertekkel és tornyokkal, és ma már az egyik fő helyszíne az előadóművészeteknek (a Dél-Csehországi Balett társulata rendszeresen fellép a messze földön híres szabadtéri színpadon).

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Hallstatt, Ausztria

Hallstatt a legrégebbi, ma is lakott falu Európában, csaknem 1000 embernek ad otthont, és bizonyíték van arra, hogy az ősidők óta lakott. “Ausztria gyöngyéről” úgy tartják, hogy az egyik legszebb hely a Földön.

A 12 legszebb falu és kisváros Európában

Najac, Franciaország

Najac egy festői városka az Aveyron folyó egyik kanyarulatában. A múlt század első évtizedeiben 2000 lakosa volt, azonban jelentős népességcsökkenést szenvedett, amikor sokan a nagyvárosokba vándoroltak munkát keresni. A város gazdasága egyrészt a  híres sonkán, másrészt a turizmuson és a mezőgazdaságon alapszik.  A nyár folyamán a lakosság száma jelentősen megnő (megérkeznek a nyaralótulajdonosok és a vakációzók).

A 12 legszebb falu és kisváros Európában
A további hatot a Kalandozó magyarok blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top