Otthon

Így csökkent felére egy hajdúnánási ház fűtésszámlája

Egy fűtési szezonon keresztül figyelték és kiszámolták, hogy valójában mennyi pénzt lehet megtakarítani a szigeteléssel.

Pályázaton kerestek két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel rendelkező családi házat Magyarországon, hogy megvalósítsák egy szigetelőanyagokat gyártó társaság kísérletét. Egy hajdúnánási család 110 négyzetméteres, valamint egy hajdúdorogi család 108 négyzetméteres otthonát választották ki.

A program elején a hajdúnánási házat leszigetelték. A fűtési szezonban, tavaly folyamatosan mérték az adatokat. Ennek alapján kiderült, hogy a belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2182 köbméter gázt használt el, míg a szigetelt házban ehhez 1196 köbméterre, 46 százalékkal kevesebb gázra volt szükség. A nem szigetelt házban mintegy 250 ezer forintba, míg a szigetelt házban 136 ezer forintba került a fűtés, ami szintén 46 százalékos különbség.

Így csökken felére a fűtésszámlád

A szigetelt ház kazánja átlagosan harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelté, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10 ezer forintos megtakarítást eredményezett az áramszámlában. A cég  számításai szerint a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül, összehasonlítva a program során felhasznált hőszigetelő anyagok árát, a nettó 1 millió 327 ezer forintot a gázfogyasztás csökkenésből adódó mintegy 114 ezer forint évi megtakarítással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top