Otthon

Mosószert hamisítottak Nyíregyházán

Több mint hétezer liter, tízmillió forint értékű hamis mosószert, valamint az előállításukhoz és csomagolásukhoz szükséges eszközöket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói Nyíregyházán.

Jánvári-Stefán Regina százados az ügy előzményéről szólva elmondta, a NAV tavaly december végén leplezett le egy illegális mosószerüzemet a nyírségi megyeszékhelyen, a gyanúsítottak azonban – a lebukás ellenére – új helyszínen folytatták a gyártást. Az akkori akcióban öt férfit állítottak elő, és hallgattak ki gyanúsítottként, mivel a silány minőségű mosószereket és öblítőket neves márkajelzésekhez hasonló flakonokba és dobozokba csomagolták, majd a hamis termékeket ukrán, román kereskedőknek, illetve többségében nyíregyházi viszonteladóknak adták el – ismertette a sajtóreferens.

Hozzátette, a piaci keresletre tekintettel és a nagy haszon reményében a hamisítók a lebukást követően újabb raktárhelyiséget béreltek, és folytatták a gyártást. Az alapanyagként felhasznált rossz minőségű mosógélhez térfogatnövelőnek vákuum sót adagoltak, a kívánt illat és szín elérése érdekében pedig parfümkoncentrátumot és ételszínezéket használtak fel. Az eddigi bizonyítékok szerint a hamis mosószerek felvevőpiacát elsősorban ukrán vásárlók képezték, de jutott belőle a magyar piacokra is – fűzte hozzá. 

A mostani rajtaütéskor tízmillió forint értékben több mint hétezer liter hamis mosószert, és előállításukhoz, illetve csomagolásukhoz szükséges eszközöket foglaltak le a pénzügyi nyomozók. A helyszínen négy férfit fogtak el, és hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, közülük ketten a bűnismétlésre tekintettel előzetes letartóztatásban vannak – közölte Jánvári-Stefán Regina.

A sajtóreferens megjegyezte, az elkövetőkre akár öt évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top