Otthon

A világ legnagyobb lakóháza lett a török elnök új, ezerszobás palotája

A brunei szultán sápadozhat, mostantól nem az övé a legméretesebb hajlék, hiába került be vele a Guiness-rekordok könyvébe.

A felvágós lakhely összesen 615 millió dollárba fog kerülni, azaz 150 milliárd forintba, amiből kijönne másfél Puskás Stadion. Ez a duplája annak, amit eredetileg az elnöki luxusra szántak, és még jövőre is fizetik majd a részleteket.

Az Ak Saray, azaz a Fehér Palota tervezésében maga az elnök, Recep Tayyip Erdogan is részt vett. A palota egy ankarai dombon épült egy “szerény”, 150 ezer négyzetméteres erdős területen. Az építkezés miatt több száz fát vágtak ki egy helyi lap szerint, ráadásul egy olyan területen, amit a modern török állam megalapítója, Kemal Atatürk hagyott az államra, mint értékes városi zöldfelületet.

Mindennél nagyobb

Az építmény kívülről palota létére inkább egy plázára emlékeztet, a Boráros téri Duna Ház palotaszerűbben néz ki nála. A méretre viszont nem lehet panasz, nagyobbra sikerült a washingtoni Fehér Háznál, a moszkvai Kremlnél és a Versailles-i kastélynál is, de a világ legnagyobb lakóháza, a brunei szultán palotája sem ér a nyomába. Az ezer szoba az összesen 289 ezer négyzetméteres belső területen oszlik el, a Nicolae Ceauşescu volt román kommunista diktátor által megálmodott monumentális épület, a Fehér Házat is lepipáló Nép Háza bőven elbújhat mögötte a maga 66 ezer négyzetméterével.

Ezerszobás palotát építtetett magának a török elnök

A hatalmas mérete, a drágasága, a gránitberakások, a selyemtapéták és a puccos márványfolyosók mellett az ankarai palota további érdekessége, hogy építéskor a legmodernebb technológiákat vetették be a kémek munkájának lehető leghatékonyabb megnehezítése végett.

Ezerszobás palotát építtetett magának a török elnök
Ezerszobás palotát építtetett magának a török elnök

Forrás: BBC, Bloomberg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top