Otthon

Mosolygaranciás babákat varr a szekszárdi némettanárnő

<p>A <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/3704" target="_blank">Miniwerka</a> márkát megálmodó Wiesner Katalin hivatalosan sosem tanult varrni, mégis sorra kerülnek ki a keze alól az elbűvölő játék babák, amik nemcsak szépek, de ellenállnak a rágcsálásnak és a ráncigálásnak is. Érdekes, hogy a kisgyerekes szekszárdi tanárnő testvére is ugyanide lyukadt ki, csak ő Amerikában készíti a maga tervezte babákat.

Honnan jön a Miniwerka név?
A saját nevemből raktam össze. Valami szerethető, könnyen megjegyezhető, ugyanakkor hozzám köthető nevet akartam.

Ha jól tudom, nem te vagy az egyedüli kézműves a családban.
Igen, a testvérem Amerikában készít egyedi, puha anyagból varrt, öltöztethető babákat, Cleo and Poppy néven. Ő is mindent kézzel készít, mint én. És nála is szempont, hogy az alapanyagok természetesek legyenek.

Wiesner Katalin
Wiesner Katalin

Hogyan lettél kézműves?
Kicsit meseszerűen hangzik, de nem volt bennem semmi tudatosság. A kézművesség mindig is a lételemem volt, évekkel ezelőtt így találtam rá a Meskára, itt árultam először, és sok-sok örömöt kaptam azóta, ahogy egyre haladtam előre.

Ki tanított meg varrni?

Hivatalosan nem tanultam, hanem autodidakta módon fejlesztettem magam. A nagymamám olyan igazi, klasszikus kézimunkázó nagymama volt, például gyakran kötött pulcsikat. Tőle sok inspirációt kaptam.

Mosolygaranciás babákat varr a szegedi némettanárnő

Az alkotó anyukák gyakran a saját gyermeküknek készítik el az első játékaikat. Nálad is így volt?
Ugyan anyuka vagyok, de nálam nem ebből a tényből fakad a kézműveskedés iránti rajongás, sokkal inkább önmagamból. Mert már tinikoromban is magamnak alakítottam, meg varrtam a ruhákat. Pályát és munkahelyet is úgy választottam, hogy a kézműveskedés a mindennapjaim szerves része legyen: németet oktattam, illetve foglalkozásokat, szakköröket és táborokat tartok Szekszárdon a Waldorf-iskolában.

Mosolygaranciás babákat varr a szegedi némettanárnő

Készítesz babákat, állatfigurákat, szütyőket, ékszereket. A közös pont, hogy mindennek a textil az alapanyaga. Hogyhogy ennyi mindennel foglalkozol egyszerre?
Igen, sok mindennel foglalkozom, talán túl sok mindennel is. Éppen ezért szeretném leszűkíteni a termékeim körét, és tudatosabban tervezni a folyamatokat. Az például nagyszerű lenne, ha katalógusszerű kínálatom lenne. Mert jelenleg az van, hogy azt készítem el, ami kipattan a fejemből, vagy amit az anyukák, nagymamák ajándékba rendelnek a gyerkőcöknek.

Mosolygaranciás babákat varr a szegedi némettanárnő

Az állatkáidat és az öltöztetőbabáidat mosolygaranciával árulod. Ez mit jelent?
A mosolygarancia egy boldog, mosolygós kisgyereket jelent, akit éveken át hűségesen elkísér az ajándékba kapott Miniwerka textilfigura. (Emellett 7 napon belül meggondolhatja magát a vásárló, ha mégsem elégedett, és visszakapja a pénzét, de egy év garancia is jár a babákra – a szerk.)

Miről szoktál álmodozni?
A szívem azt súgja, hogy magát a létrehozást, az alkotást is jó lenne tanítani, lehetne például a szabásmintákat is árulni. Az egyik álmom például egy nyitott, jól felszerelt műhely, ahol dolgozni tudok, de közben látogatható, és van tér, eszközök és segítség is azoknak, akik szeretnének a maguk kedve szerint alkotni valamit, vagy csak inspirálódni, a munkafolyamatokba bepillantani. A másik, hogy nagyszerű lenne, ha még magasabb színvonalú babákat készítenék kollekciószerűen, akár sorszámozva.

Megnézem
Összes kép (1)
NÉVJEGY
Miniwerka, a 39 éves kézműves és pedagógus Szekszárdon él. Gyerekeknek és anyukáknak való dolgokat készít textilből. Maga tervez és készít mindent, a Miniwerka egy egyszemélyes alkotó-vállalkozás. Wiesner Kata a Meskán kezdte árulni alkotásait, és azt vallja, hogy az itt regisztrált 3600 alkotó közül akkor lehet kitűnni, ha valaki tudatosan foglalkozik a marketinggel.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top