Otthon

Nulla fok a hétvégén – már hó is esik

Nemcsak Magyarországon csökken helyenként 0 fokra a hőmérséklet a hosszú hétvégén – egész Európában lehűlt az idő. A horvátországi hegyekben havazik, de hamarosan az olaszoknál is hasonlóan téliesre fordul az idő.

Nem csak itthon változott hűvösre az idő, és köszönthetjük esernyővel és meleg kabátban a hosszú hétvégét. Szardínia északkeleti partjain szerdán az óránként százhúsz kilométeres sebességet is elérte a tomboló északi szél. A szigetnek ezen a részén hat méter magas hullámokat mértek. A szél fákat csavart ki és tetőket sodort le.

Az erős hullámzás miatt leállt a hajóforgalom Nápoly és Capri, valamint Ischia szigete között. Az adriai tengerparton, Pescara strandjain óránként kilencven kilométeres sebességű szél- és homokvihar söpört végig.

Olaszországban a héten végleg véget ért a nyár. A következő órákra erőteljes lehűlésre és viharokra számítanak, az Alpokban pedig azt várják, hogy az ezer méter alatti magasságban is megérkezik az első hó.

Horvátországot sem kerülte el az egész Európán végigsöprő heves vihar. A meteorológiai szolgálat óránkénti 120 kilométeres sebességet is elérő, orkánerejű széllökésekre figyelmeztet. Az ország más területein is hasonló a helyzet. A Zágrábtól északra elterülő Sljemen-hegységben leesett az első hó is, Gorski kotarban havas eső mellett már igazi hó esik, vastagsága elérte a 15 centimétert. A hegyesebb vidékeken ajánlott a téli felszerelés használata!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top